Гейминг монитор срещу телевизор – кое е най-доброто решение за вашия гейминг сетъп?

Изборът на правилния геймърски монитор е от съществено значение за страхотното гейминг изживяване. Това е решение, което може да повлияе на играта ви, затова е важно да знаете кой тип монитор е най-подходящ за вашите нужди. Най-срещаните варианти са мониторите за игри и телевизорите. И двата имат своите предимства и недостатъци, но в зависимост от конкретните ви нужди единият може да е по-добър от другия.

Размер

Едно от основните съображения при избора на нов геймърски екран е размерът. Тук зависи от предпочитанията на купувача. За тези, които играят само от едно място в дома си, бихме препоръчали да изберете качествен монитор с по-голям размер, каквито ще откриете в онлайн магазин pcbuild.bg. Избирайки по-голям монитор, може да го използвате, за да гледате и филми, което е предимство в по-малки жилища.

Вид/разделителна способност на екрана

Включете в списъка с функции и функции на екрана, за да се гарантира, че е налице възможност за използване на екрани с висока разделителна способност. Не всички игри изглеждат добре на всеки тип дисплей, нито пък всяка резолюция на екрана работи добре на всички устройства. Така че преди да закупите какъвто и да е хардуер, всъщност се изисква известна детективска работа, за да разберете какъв вид монитор ще отговаря на индивидуалния сценарий на използване на някого.

Понастоящем има три категории типове екрани, а именно TN филмов панел (старата школа CRT), IPS панели (предимно срещани днес) и VA панели (използвани главно от AMD). Всеки от тях притежава определени предимства и недостатъци, които също трябва да се вземат предвид преди покупката, като например обхват на честотата на опресняване, набор от функции за геймърите и др. Обикновено панелите от по-висок клас поддържат по-бързи честоти на опресняване, което позволява по-плавен геймплей дори по време на интензивни сцени, докато моделите от по-нисък клас могат да изпитват известни затруднения.

Когато става въпрос за геймърски монитори, те са проектирани специално за игри. Те имат бързо време за реакция, висока честота на опресняване и големи ъгли на видимост, което ги прави идеални за игри. Геймърските монитори също така имат широк набор от функции като адаптивна синхронизация, множество входове и регулируеми настройки, което ги прави идеални за геймърите, които искат да персонализират своето игрово изживяване.

Телевизорите обикновено имат по-ниска честота на опресняване и по-бавно време за реакция от геймърските монитори. Освен това телевизорите не могат да се регулират, така че ще трябва да намерите удобен ъгъл на гледане и да се придържате към него. Въпреки това телевизорите могат да бъдат чудесен избор, ако искате да гледате филми и телевизионни предавания на един и същи монитор.

Streaming услуги и филми

Телевизорите предлагат разнообразни функции и режими за качество на изображението, които могат да бъдат адаптирани, за да подобрят зрителското изживяване. Зрителите могат да изглаждат движението, да се потапят в различни HDR режими, да избират между цветови гами и много други. Повечето съвременни телевизори разполагат със смарт функции, като например приложения за достъп до съдържание без да използвате компютъра си, които са по-лесни за използване от приложенията, но качеството на изживяването е различно при различните марки телевизори.

Мониторите за компютър са най-добрата опция за визуализиране на игрите. Комбинацията от ниско входно закъснение и висока честота на опресняване осигурява несравнима бързина на реакция. Геймърският монитор е най-подходящ за настолни игри или в пространство, където ще бъдете само на няколко метра от дисплея. Имат и предимство, ако искате да използвате няколко дисплея – те работят добре със слушалки за виртуална реалност, като позволяват на играчите да виждат повече съдържание наведнъж.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене