Община Перник подари проследяващи устройства за деца-аутисти

По инициатива на кмета на Перник Станислав Владимиров общината раздаде вчера 68 проследяващи устройства на деца аутисти. Случаят със Сашко от миналата година, който бе в неизвестност в гората 9 дни бе поводът за предложението на кмета. В зала „Панорама“ се събраха родители на деца аутисти, ркмета Владимиров, секретарят на общината Мартин Жлябинков и представители на мобилен оператор, които осигуряват устройствата.

„Тогава ни се изостри вниманието, че институциите ходят след събитията. Целта ни е да сме преди тях. Целта ни е в бъдеще да направим всичко възможно да и подкрепяме, за да облекчим ежедневието ви. Ангажиментът, който съм поел пред вас, е да ви помагаме с каквото можем“, заяви пред родителите на децата Владимиров.

Месечният абонамент от около 17 лв. се поема от общината, поясни секретарят на институцията Мартин Жлябинков. Социалната услуга е напълно безплатна за семействата.

Устройствата са строго индивидуални. Те са конфигурирани за всяко дете по отделно.

„Много са полезни, защото нашите деца са по-буйни, хиперактивни, на моменти неконтролируеми. Моето момче е бягало от мен. За да приеме устройството и да го носи, трябва да му бъде обяснено по подходящ начин. Например, че е супер герой. Но ако мисли, че е нещо, което е задължително, няма да го носи“, обясни Мая Ноева, майка на дете аутист.

Синът на Анжелика Макараджийска пък има телефон и доста добре се справя с него, но не желае да говори по него. Дори го слагал умишлено на самолетен режим. Затова жената смята, че с устройството ще се чувства по-спокойна за него.

Проследяващите устройства могат да бъдат поставени в джоб, чанта или пък да бъдат закачени със щипка за дрехите. Предвидена е и верижка, за да се носи на врата през лятото.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене