Официално от OFAC: Няма доказателства срещу Пеевски, той е в „Магнитски“ по административни и политически причини

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) при Департамента по финанси на САЩ за първи път официално потвърди, че включването на политика Делян Пеевски в санкционен списък по глобалния закон „Магнитски“ има изцяло административен и политически характер. Това става ясно от документ, представен от американското финансово министерство по делото, което адвокатите на Пеевски водят пред Окръжния съд на окръг Колумбия срещу включването на политика през юни 2021 г. в „Магнитски“.

Въпреки че на този етап оставя в сила санкциите срещу Пеевски, от OFAC потвърждават тезата на българския политик, че включването му в списъка по закона „Магнитски“ се основава „на слухове, инсинуации и спекулации, породени предимно от политически опоненти“, съобщава „Труд“.

От службата при финансовото министерство във Вашингтон са разгледали подробната информация, предоставена от американските адвокати на Пеевски, според която той е бил обект на проверка от българската специализирана прокуратура, като същата завършва със заключението, че няма данни за извършването на каквито и да е незаконосъобразни или престъпни деяния.

„Определенията на OFAC в нито един момент не претендират, че са наказателни обвинения, нито че се основават на същите наказателни процедури на българското законодателство“, пише в писмото на Департамента по финанси. В подкрепа на това становище от Службата за контрол на чуждестранните активи се позовават на прокурорското определение на българската спецпрокуратура, според което „законът „Магнитски“ не е наказателно право и въведените с него санкции не са наказателни, а административни и политически по своя характер.“ Така на практика американската страна официално признава, че срещу Пеевски няма доказателства от криминален характер.

От документа се разбира още, че OFAC индиректно признават, че при обявяването на санкциите през 2021 г., изглежда е допусната сериозна грешка с обвързването на политика от ДПС с „оказването на влияние върху местните избори“. При обявяването на санкциите през лятото на 2021 г. от Департамента по финанси на САЩ твърдяха, че „през септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване“. Към днешна дата американските власти вече уточняват, че визираните действия не били „използвани като основание за неговото посочване“ (в списъка „Магнитски“ – бел.ред.).

В заключение от OFAC потвърждават, че българският политик може да претендира и занапред за изваждането му от санкционния списък.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене