Форум за регионалното развитие на социалната икономика беше открит в Благоевград

Заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска и областният управител на Благоевград Стоян Христов откриха форум за регионалното развитие на социалната икономика в Благоевград. Събитието е организирано от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Областната администрация в Благоевград.

На информационната среща беше представен инвестиционният проект на МТСП „Развитие на социалната икономика“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Във форума участват представители на местната власт, социалните партньори и социалните услуги от Югозападния район за планиране.

Министерството на труда и социалната политика е предвидило изграждането на шест центъра – фокус точки на социалната икономика, които са ситуирани в регионални центрове, единият от които е в Благоевград, каза при откриването на форума областният управител Стоян Христов.

„Проектът е по Плана за възстановяване и устойчивост и е свързан с развитието на социалната икономика. Това е проект, който ще даде друга насока и тласък по отношение на тези политики“, каза при откриването заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска. Тя посочи, че регионалните центрове на социалната и солидарна икономика ще имат важна роля за изграждане на връзки между участниците на пазара, ще оказват техническа, логистична и комуникационна подкрепа за изграждане на мрежи от предприятия за производство и разпространение на продукцията. Дейностите им ще включват участие в изложения, борси, форуми, събития и конференции, свързани с развитието на социалната и солидарна икономика в България.

По проекта ще бъде развит административен капацитет на регионално ниво, който да обследва субектите на социална икономика, за да развие техните процеси и да ги направи по-видими. В центровете ще има екипи от по седем човека, които ще бъдат назначени до края на март. Работата им ще бъде свързана, освен с обследването на социалните предприятия, вписани в регистрите на на МТСП, и с идентифицирането на нови стопански субекти. На форума днес бяха представени и презентации, разказващи за това как стопанските субекти могат да придобият статут на социално предприятие.

В момента в регистъра на МТСП предприятията по Закона за социална и солидарна икономика са едва 38, като те са най-много района на Югозапада. Това се дължи на София, където има вписани 20 социални предприятия, което е крайно недостатъчно, коментира заместник-министъра Надя Клисурска.

Тя посочи, че на първия етаж на пощата в Благоевград ще бъде обособена и изложбена зала, за да бъдат представени продуктите на социалните предприятия, с цел по-голяма достъпност.“ Тук не говорим само за продукция, говорим за услуги и всякакви видове дейности, включително туроператорска дейност, когато са подкрепени уязвими групи и има някаква социална възвращаемост“, каза заместник-министъра. Проектът ще разполага и с дигитална платформа, включваща мрежа от всички социални предприятия.

Заместник-министър Клисурска уточни, че социалното предприятие е стопански субект, което наема хора от общо 13-те уязвими групи и дава възможност в своя устройствен правилник, предприятието да се управлява съвместно от всички, които участват в него.

Средствата, определени по този проект и по програмата за развитие на човешките ресурси, са в размер на над 90 милиона лева, за социални иновации и социални предприятия. Това е важна политика, която трябва да се развива, защото социалният елемент все повече ще има смисъл и ще бъде мост към онези уязвими лица, преминаващи през социалните предприятия, които по-късно ще бъдат част от конвенционалния бизнес, с натрупаните знания и умения именно в тези предприятия, каза още заместник-министърът.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене