Губернаторът Ст. Христов с роднини загубиха делото срещу ОбС – Гоце Делчев, отказал им обезщетение с 2 апетитни общински парцела

Областният управител на Благоевград Стоян Христов не успя да отмени решение на Общинския съвет в родния му град Гоце Делчев, касаещо го лично, като наследник на Славка Яврийска. Той и други негови роднини искаха Община Гоце Делчев да ги обезщети с апетитни терени от общинския поземлен фонд – 800 кв.м в града и 1400 кв.м в курортната местност Папаз чаир, защото техни отчуждени парцели не могат да им бъдат върнати в реални граници, тъй като вече са застроени. ОбС обаче им отказа предвид спецификата на законодателството, което е категорично, че с общински земи се обезщетяват само собственици, върху чиито терени има застроена общинска собственост, а в случая с терените на Яврийска става въпрос за застрояване от държавните структури СБА и КАТ.

Въпреки че името на Стоян Христов не фигурира като пряк наследник на Яврийска, намесата му в казуса стана ясна на сесията на ОбС – Г. Делчев през ноември 2021 г., когато бившият председател Ангел Гераксев го уличи публично, че той е движел цялата преписка из канцелариите на общината, опитвайки се да заобиколи закона и да получи неправомерно общинските парцели. Към онзи момент Христов беше бивш директор на дирекция „Административно-правно и информационно обслужване“ на Община Гоце Делчев и отскоро заместник областен управител на Благоевград.

Въпреки императивната законова наредба, забраняваща общината да връща на частници от фонда си терени, които са взети за нуждите на държавата, роднините на Ст. Христов обжалваха отказа на ОбС – Гоце Делчев във ВАС и миналата седмица загубиха окончателно делото. Върховните магистрати отчетоха, че има опция законът да бъде заобиколен, ако държавата предостави безспорни доказателства, че няма свободни земи от собствения си фонд, с които да обезщети частниците, такива обаче не били депозирани по делото.

Роднините на губернатора са осъдени да платят и 800 лв. хонорар на адвокат Красимира Тагарева – бивш областен координатор на НДСВ и първи директор на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”, която по делото защитава като юрист интересите на ОбС – Гоце Делчев.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене