Богат дивеч отчитат от ловното стопанство в Девин

Опазването на дивеча в студени зимни условия е от първостепенно значение за държавните ловни стопанства на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП). Подхранването и опазването на дивеча на територията на държавен ловностопански район на ДЛС „Извора“- Девин, е едно от основните мероприятия, което се извършва целогодишно. Най-големи грижи се полагат през есенно-зимния период, защото от това зависят намаляването на зимните загуби и успешното възпроизводство на дивеча. Когато подхранването се извършва правилно, зимните загуби се свеждат до минимум, съобщиха от ЮЦДП – Смолян.

С появата на първите сериозни снегове и спад в температурите започва ежедневно зареждане на хранителните комплекси. Храната за дивеча е предимно концентриран фураж (царевица, ечемик и гранулиран фураж), груб фураж (сено и люцерна) и сочен фураж (земна ябълка, картофи, цвекло, ябълки). За целта са подсигурени 130 тона концентриран, 40 тона груб и 35 тона сочен фураж.

Набляга и на поддържането на т. нар. солища, които осигуряват необходимите минерални вещества за метаболизма на дивеча. Осигурената каменна сол и минерални блокчета за животните е 1,5 тона. Според годишната таксация за миналата година в ДЛС „Извора“ има 223 екземпляра благороден елен, 64 елени лопатари, 344 сърни, 260 глигана, 210 муфлона, 350 диви кози, 249 глухара.

Движението на дивеча около хранителните комплекси се следи с камери. Паралелно с това се следи за наличие на хищници и бракониерски набези, уточняват още от ЮЦДП.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене