Благоевградският разследващ полицай Кирил Карликов оправдан от съда за фалшив болничен

Благоевградският разследващ полицай Кирил Карликов бе оневинен по обвинение за документно престъпление. 42-годишният полицейски служител, който е председател на Асоциацията на разследващите полицаи в МВР, бе оправдан по трите обвинения от съдия Георги Янев.

Районна прокуратура – Благоевград внесе обвинителен акт срещу полицая в Районен съд – Благоевград в края на 2021 г. Той бе обвинен за съставяне и използване от длъжностно лице на официален документ, удостоверяващ неверни обстоятелства, неправомерно получаване на парично обезщетение за временна неработоспособност и скриване на неизключително нему принадлежащи документи.

Разследването по образуваното досъдебно производство е проведено след извършена проверка във връзка с постъпил сигнал. Възложена е била през декември 2019 г. на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР по повод действия на полицейски служител и е приключила с данни за извършено престъпление.

През януари 2021 г. Карликов е бил привлечен в качеството му на обвиняем. По делото са разпитани 28 свидетели, предимно разследващи полицаи от състава на ОД на МВР – Благоевград. По досъдебното производство бе установено, че на 3 февруари 2016 г. той съставил докладна записка, в която отразил претърпяна от него злополука след прибиране от работа на ул. „Катина и Никола Хайдукови“. Посочил преглед при личния си лекар, като му било предписано лечение и издаден болничен лист.

Но началник-отдел „Разследване“ извършил проверка и категорично установил, че отразените от полицейския служител обстоятелства не отговарят на истината. Карликов депозирал и друг болничен лист, удостоверяващ неработоспособност, с посочена невярна диагноза – „мозъчно сътресение“, от МБАЛ „Св. Иван Рилски” по решение на ЛКК в състав д-р Пенева и д-р Коломанова, в който му е предписан отпуск от 34 дни.

Впоследствие от НОИ по сметката на обвиняемия била преведена сума от 1162,91 лв. като обезщетение за временна неработоспособност.

Освен това са събрани доказателства, че на неустановена дата в периода от 22 юни 2020 г. до 26 март 2021 г. той е скрил материали по преписка, заведена в деловодството на 02 РУ при ОД на МВР – Благоевград, касаеща проверка срещу разследващи полицаи по жалба. Карликов знаел, че те са необходими на проверяваните лица за завеждане на гражданско дело.

Посредством укриването на материалите по преписката и непредаването им за архивиране обвиняемият целял да им прегради възможността да заведат частно дело в съда с оглед защита на правата им. По делото бяха приложени извлечения от Централизираната информационна система за документооборота в МВР, от която е видно, че последно материалите по исканата преписка са били предадени на ръка на обвиняемия.

След 1 година съдебно дело съдия Георги Янев признава разследващия полицай Кирил Карликов за невиновен и го оправдава и по трите обвинения. Направените разноски по делото и досъдебното производство за над 2100 лв. остават за сметка на държавата. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене