Властта започва да си говори с хората за еврото

„Докато съм министър-председател, ще настоявам за еврото да се говори разбираемо и ясно, с аргументите, които са основани на разумни факти, а не събуждат ирационални страхове“. Така служебният премиер Гълъб Донев постави мотото на конференцията „България по пътя на еврото“- да открие „големия разговор в обществото, който ще търси сближаването на българските граждани с идеята за присъединяване на България към еврозоната“.

Повече от два часа еврокомисарят Валдис Домбровскис, служебният премиер Гълъб Донев, президентът Румен Радев, управителят на БНБ Димитър Радев, служебният финансов министър Росица Велкова и представители на синдикати и работодатели обсъждаха проблемите и ползите от приемането на единната европейска валута.

„Еврото е скалата в ЕС, то носи стабилност и сближаване на държавите членки“, заяви изпълнителният зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис. Той бе категоричен, че поемането по пътя към еврото е много повече от промяната на валута. „Много е важно България да не се разколебава. За да се присъедини, тя трябва да изпълни 4-те критерии за конвергенция, което не може да стане през януари 2024 г., но се надявам да стане година по-късно. Целта остава“, Домбровскис.

Той започна приветствието си с войната в Украйна и солидарността на държавите-членки с нападнатата от агресора държава. „Европа ще победи във войната. Трябва да спрем Русия сега. Предоставяме подкрепа за бюджета на украинците. Посрещаме ги в други държави и им даваме подслон. Украйна отдавна избра своя европейски път. Води се брутална хибридна и дезинформационна война. Русия се опитва да ни раздели, но ЕС се ангажира да подкрепя Украйна колкото е необходимо“, заключи той.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене