Детската градина в село Корница напълно оправдава името си

В „Щастливо детство“ създават все по-добри условия за развитие на децата

От една година директор на детската градина в гоцеделчевското село Корница е Дерия Уруч – амбициозна млада жена, взискателна и към себе си, и към колектива, който ръководи. Перфекционист, тя иска нещата в градината да се случват по най-добрия начин.

Току-що започнала работа, директорката се заловила за основен ремонт на детското заведение, разбира се, с благословията на кмета на общината Владимир Москов и съдействието на местния кмет Рамадан Бялк. Помагали всички – не само персоналът на градината, но и родителите, дори съпрузите на учителките и този на директорката. Тя също грабната четката и метлата. За кратко време първият етаж напълно се преобразил, станал красив, свеж и уютен.

„Надявам се през това лято да продължим с горния етаж. Градината е вторият дом и за децата, и за нас, трябва да ни е приятно в него. После ще подменим оградата, ще обновим и дворното пространство“, изрежда предстоящите задачи госпожа Уруч.

Нововъведения има и по отношение на работата с децата. Знаейки от собствен опит колко болезнено някои от тях преживяват постъпването в градина, директорката се вслушва в молбите на майките и им позволява в началото да остават по няколко часа с рожбите си, докато те свикнат с новата обстановка и с новия режим. Това се оказва полезно и за децата, и за майките.

Работата с родителите е постоянна, заедно организират срещи, празници… Постоянен е и контактът с родителите на деца от уязвими групи. За развитието на малчуганите особено полезна се оказва работата по проект АПСПО – Активно приобщаване в системата на предучилищното образование.

От Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – Благоевград, тук редовно идват специалисти – психолог, логопед и ресурсен учител, които полагат допълнителни грижи за децата със специални образователни потребности.

Гордост за директорката и за целия колектив са постиженията на две деца, чиято майка е египтянка и те са постъпили в градината, без да знаят и дума на български език. Благодарение на индивидуалната работа с тях децата вече рецитират стихчета и пеят песнички заедно с другарчетата си в групата.

Детската градина в Корница дава възможности и за допълнителни занимания. От няколко месеца тук се води курс по народни танци под ръководството на известната хореографка Надя Шушутева.

„Всеки понеделник градината се тресе от музика и танци. Имаме си и носии. За Деня на танца подготвяме специален концерт, който изнасяме в нашия голям салон“, казва с радост директорката.

По настояване на родителите е започнал и курс по английски език. За всестранното обогатяване на децата допринасят също така професионални актьори и дори циркови артисти от Благоевград и София, които ежемесечно изнасят представления тук .

Детска градина „Щастливо детство“ в село Корница напълно оправдава името си. Тук малчуганите и от четирите групички растат радостни и щастливи!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене