Без категория

„Уличеният в рекет“ бивш директор на РДГ-Благоевград Иван Гергов се върна на бял кон, спечели конкурса за шефския стол, прегази Иван Янкулов

photo_verybig_1035432

Инж. Иван Гергов е новият стар директор на РДГ – Благоевград. Връ­щането на Гергов на ди­ректорския пост е след проведен конкурс на 28.10.2014 год., обявен за длъжността със заповед на изпълнителния ди­ректор на ДАГ инж. То­ни Янкулов. Вчера инж.

Тони Кръс­тев подписа доклада на изпитната комисия и заповедта за назначение­то на Иван Гергов. В конкурса за директор на РДГ – Благо­евград учас­тваха двама кандидати – инж. Иван Гергов и наз­наченият без конкурс през лятото на 2013 г. бивш директор на Горското стопанство в Петрич Ге­орги Янкулов. Според първоначалната запо­вед Иван Гергов встъп­ва в длъжност официал­но през тази седмица с шестмесечен изпитате­лен срок.

В събеседването кан­дидатите трябваше да изложат и визията си за развитие на РДГ. Запоз­нати коментираха, че Иван Гергов се е предс­тавил безапелационно особено в частта за раз­витието на РДГ – Благо­евград, което му е осигу­рило преднината пред другия кандидат Иван Янкулов.

Иван Гергов бе дирек­тор на РДГ -Благоевград до миналата година. Той освободи поста по собствено желание, след като от ИАГ и медиите огласиха мотивите на Гергов за напускането на поста, които бяха във връзка със създало се напрежение в стопанст­вата на територията на РДГ във връзка за скан­дални твърдения за ре­кет. След като освободи директорския пост, Гер­гов, за да докаже невер­ните твърдения за уп­ражняван от него рекет върху дърводобивни фирми като „Върбица- лес“, засипа полицията и прокуратурата с мно­жество сигнали за нару­шения в сектора, свърза­ни с контрабандна сеч и документни престъпле­ния, касаещи определе­ни горски фирми в реги­она, в които конкретно бе споменато и ДГС-Гоце Делчев. Проверките по внесените сигнали от Иван Гергов доказаха редица нарушения от страна на горски дирек­тори на различни сто­панства в региона. Раз­следването на полицейс­ките спецслужби месеци наред работеха по пода­дените жалби от Гергов за извършените нару­шения от горски фирми и директори на ДГС, както и паралелни жал­би от същите, които го обвиниха в рекет. През периода Икономическа полиция също събра ин­формация, направени бяха множество про­верки и експертизи на посочените в до­кументите фирми, като процесът на раз­следването се наблю­даваше стриктно и от Главна прокура­тура. На този етап заключенията на разследващите инс­титуции са готови, но заключенията все още не са депозира­ни официално в ми­нистерството, което се очаква да стане до средата на м. ноемв­ри.

Според разследващи, запознати с пълната до­кументация, уволнение­то на директора на РУГ- Благоевград Иван Гер­гов е било несправедли­во. Те твърдят, че зеле­ната мафия в Гоце Дел­чев е нанесла сериозни щети в горския сектор и съвсем скоро всичко ще излезе на светло.

Очаква се скоро да бъ­дат образувани и съдеб­ни дела образуване на база събраните доказа­телства от разследва­щите институции. Доку­ментацията и заключе­нието от почти едного­дишното разследване е предоставена в ЮЗДП- Благоевград на директо­ра Светослав Михайлов.

Вестник „Вяра“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене