Българи инвестират в имоти в Северна Гърция

Все повече българи се интересуват от покупка на имот в Гърция, като се ориентират към по-евтини имоти в Кавала и на Халкидики в Северна Гърция, съобщава гръцката осведомителна агенция АНА-МПА.

След покупката българите ремонтират имотите и ги използват както за почивка, така и за отдаване под наем. По-малка част от сънародниците ни се насочват към вили на брега на морето или към покупка на цели хотели, защото цените им са по-високи, казват брокери на имоти.

Пазарът в Гърция привлича инвестиционен интерес от купувачи от Европа и целия свят. Тъй като България граничи с Гърция и разстоянието с кола е няколко часа е разбираемо голям дял от купувачите да са именно българи. За да бъде пътят до имота им сравнително кратък, българите купуват жилища предимно в Северна Гърция. Така те могат да ходят до жилището си в южната ни съседка не само на почивка през лятото, а и за няколко дни през уикендите. Имотите в Гърция са чудесна алтернатива на жилищата край родното Черноморие, особено за хората, които предпочитат да ходят на гръцкото море.

Пазарът в Гърция дава възможност за инвестиции в жилища, офиси, складове и терени за бизнес и развлекателни цели. Но чужденците искат да купят най-вече жилища, като най-популярните райони са Атина, Цикладските острови и полуостров Халкидики. Цикладите са група от около 200 острова, някои от които са много малки. Сред по-големите са Тинос, Миконос, Парос, Наксос, Аморгос, Сирос, Антипарос, Санторини и Анафи.

По данни на сайта Spitogatos Insights една пета от търсенията в платформата за наем и покупка идват от чужбина, като германските граждани са най-активната група чужденци, търсещи имоти в цяла Гърция. Германският интерес е съсредоточен върху континентална Гърция, най-вече Солун и Халкидики. След тях се нареждат гражданите на САЩ – както американци, така и гърци, емигрирали в САЩ, които се интересуват от покупката на летни къщи на скъпи локации като Цикладските острови и южните покрайнини на Атина.

Британските граждани са третата водеща група чужденци, търсещи жилища за покупка, но сред тях има и гърци, които живеят в Обединеното кралство. Те се интересуват от централните части на Атина, северните и южните предградия на гръцката столица и Цикладските острови.

Интерес към покупка на имоти в Гърция проявяват също испанци, кипърци и французи. Конкретно французите са заинтересовани от покупка на жилища на Цикладските острови, особено остров Парос, и централните части на Атина.

Израелците също се превръщат в голяма група купувачи с нарастващ интерес към центъра на гръцката столица, северните и южните покрайнини на Атина и Цикладските острови.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене