В Драма отглеждат първото стадо Wagyu, произвеждат месо за 300 евро/кг

Στη Δράμα το πρώτο κοπάδι Wagyu, παράγουν κρέας των 300 ευρώ/κιλό

Телета от породата Wagyu (Вагу) отлично се адаптират към условията на живот в Драма, Гърция. От тях местните фермери ще произвеждат месо на цена 300 евро/кг, информира гръцкият сайт Ypaithros.  Скъпото говеждо месо Вагю вече можело да се купи от вендинг машина. Първото стадо от специалната порода пристига в южната ни съседка през септември 2021 г. То се състои от 25 майки и 15 мъжки на възраст от 6 до 10 месеца. Инвестицията е на бизнесмена Арис Амарантидис и негови съдружници.

Преведено от японски език „вагю“ означава „японска крава“. За познавачите тази дума се свързва с висококачествено говеждо месо, на което може да се насладят малцина поради високата му цена – 300 евро за кг.

Животните са транспортирани в Гърция от Германия. Изчакахме температурите на паднат и да получим разрешение за транспортиране, защото климатът в Гърция е по-топъл и имаше риск от топлинен удар, споделя Амарантидис, допълвайки, че предпазните мерки са били съобразени не само с младите животни, но и с бременните говеда. През ноември във ферма Amarantidis се роди първото теле, първото теле Wagyu на  гръцка земя. Нарекли го Елефтерия на името на ветеринаря Лефтерис. Част от новородените ще бъдат заклани през февруари тази година.

За да постигне съвършенството на месото Вагю, Амарантидис храни животните по специален диетичен план. Неговият бизнес ход ще даде възможност на много ресторанти и модерни магазини за деликатеси да си набавят уникалното говеждо месо за прословутия най-крехък стек, но този път произведено на родна земя. Относно храненето на малките телета той обяснява, че докато са навън, близо до майките си, пият мляко и пасат заедно. От 7-8 месечна възраст започва угояването им със зърнени култури, без силаж, както се случва в Европа за намаляване на разходите.

Арис Амарантидис е започнал, наред с развъждането, процеса на деклариране на мелницата за царевица, която произвежда храна, като също така декларира произхода на зърнοτο, за да позволи необходимия контрол. За толкова скъпо месо трябва да сертифицира всяка стъпка от производството, преди да стигне до потребителя, включително храненето на животните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене