Иван Гешев се срещна с родопчани, които се жалват от скъпа питейна вода

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо се появи в девинското село Осиково, община Девин. Поводът е сигнал до него, че готвят гражданско неподчинение срещу новите цени на питейната вода. От Осиково заявяват, че смятат за незаконосъобразно увеличаването на цената на ВиК услуги на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, Смолян с над 60%. От прокуратурата констатират, че след издаване на Решение № Ц-32/30.12.2022 г. на КЕВР цената на съответните ВиК услуги е увеличена на 3,29 лв. на кубик в селото. Върховна административна прокуратура (ВАП) е разпоредила спешна проверка за увеличената цена на водата , по която Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще трябва в най-кратки срокове да излезе с резултати и да уведоми ВАП и Окръжна прокуратура-Смолян.

„Прокуратурата ще направи всичко възможно в рамките на своите законови правомощия да ви защити“, заявява пред цялото селото главния прокурор.

Хората се жалват пред Гешев, че в Осиково водопроводът е прокопан на ръка преди години от жителите на селото.

Довеждащият водопровод с разстояние от 5 км е етернитов – „канцерогенен”, и не е сменян. Няма и монтиран филтър за пречистване и при валежи и снеготопене водата е с влошено качество. Гневят се и на факта, че в Осиково се начислява и такса за обратните води, но в селото не е изграждана канализация нито от община Девин, нито от ВиК-Смолян. Казватсъщо, че до момента от ВиК-Смолян не са извършвани никакви инвестиции за подобряванe качеството на водата в населеното място.

„Главният прокурор се ангажира пред жителите на Осиково да използва ресурсите на прокуратурата в законовите й правомощия, за да се изясни дали е образувана законово цената на водата. Окръжна прокуратура – Смолян от своя страна ще проверява тази част от сигнала на хората, касаеща качеството на водата. По какъв начин се изпълнява доставката на качествена питейна вода, защото това, което видяхме да тече от чешмите, беше отвратително. Не знам как хората оцеляват с такава вода. Ще проверяваме дали част от водопровода е с етернитови тръби. Ще изясним дали отговорните институции за доставката на водата са си свършили работата, тъй като очевидно е че това, което тече от чешмите, е кафява течност“, каза окръжният прокурор Недко Симов, който участва в срещата в Осиково.

Държавното обвинение ще изяснява какви административни актове са издавани, дали някой не е злоупотребил, дали има нарушение на служебните задължения. Ако някой си е позволил в калкулирането на цената да предостави неверни данни, то ще бъде изяснено от прокуратурата, за да се отговори на хората, добави Симов.

Решението на КЕВР за цените на водата на „ВиК“- Смолян се обжалва пред Административен съд- София в момента. Административното дело е заведено от кмета на община Смолян Николай Мелемов. С жалбата му се иска отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Смолян. В нея той настоява решението да бъде обявено за незаконосъобразно, защото жителите на общината са персонално засегнати от него, а дружеството ще генерира и свръхпечалба от 3 млн. лв. Делото ще бъде наблюдавано и от прокурор от Софийска градска прокуратура. Второ административно дело срещу цените на водата е заведено и от група граждани. То също ще бъде наблюдавано от прокурор.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене