Кметът на с. Дебрен И. Чаушев: Изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско се бави, фирмите още не се снабдили производителите с чулове и кашони

397403_334594819903702_1022772027_n

Изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско се бави, засега единствено фирма „Ми- хайлидис“ е стартирала приемането на балите, каза за „Струма“ кметът на село Дебрен Изер Чаушев. Цените, които обаче дават, са същите като миналата година – ед­ва 5.00-5.70 лв. за килограм.

Другите изкупвачески фирми въобще не са се поя­вили, дори не са снабдили местните си клиенти тютю­нопроизводители с обещания амбалаж – чулове и кашони. Кметът Чаушев непрекъснато им звъни, но те все отлагат с обещанието – „другата седми­ца“. Тютюнджиите вече се принуждават да си купуват сами амбалажа, защото без него не могат да пристъпят към една от ключовите опе­рации – калъпенето.

Кметът е убеден, че отно­во ще се получи същата си­туация като миналата година, когато изкупуването стартира едва в края на декември и продължи до март. Късната кампания доведе до мухлясва- не на голяма част от произ­водството. Според Изер Чау­шев въпреки дъждовното лято тази година реколтата е мно­го добра, но той е сигурен, че това няма да повлияе на фир­мите да вдигнат цените.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене