Отвори платформата за кандидатстване за 10-процентна субсидия за храна в Гърция

Малко след полунощ във вторник отвори платформата Market Pass за 10-процентна субсидия за храна за домакинства с доходи под определено ниво. Тя ще се изплаща 6 последователни месеца. Мярката ще бъде финансирана от данъка върху свръхпечалбите на рафинериите и няма нужда да бъде одобрявана от парламента.

Молби могат да подават всички, на които данъчния номер завършва на 1, 2, 3 и 4, а от утре (22.2.2019) ще бъдат налични и останалите. Интересът от страна на гражданите е голям, тъй като за няколко минути имаше подадени стотици заявления. Платформата ще остане отворена до 15 март, като е възможно да получи кратко удължаване.

Правоимащите на помощта са физически лица, несемейни, семейни, съжителстващи лица, разделени, разведени или вдовци. Членовете на домакинството са съпрузи или съжителстващите лица, техните деца на издръжка, другите им членове на издръжка и техните гости, които живеят при тях и са декларирани в последната декларация за облагане доходите на физическите лица за данъчната 2021 г., подадена до 31.12.2022 г.

Мярката е за домакинства с годишен доход до 24 хил. евро общо на семейна двойка. Лимитът се увеличава с допълнителни 5000 евро за всяко дете. Така на практика едно семейство с две деца ще може да бъде подпомогнато, ако има общо годишен доход до 34 хил. евро – 2800 евро на месец за двамата родители, или среден доход 1400 евро за всеки от тях.

Помощите имат и тавани – за сам човек в домакинство той е до 10% от сметките, но максимум 220 евро на месец. За двучленно домакинство този лимит се увеличава със 100 евро, а за всеки следващ член на домакинството има по 100 евро увеличение на лимита до максималната сума от 1000 евро за хранителни покупки месечно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене