Мобилните оператори са подпомагани от държавата, не е редно да вдигат цените с над 15 процента, смята омбудсманът

Мобилните оператори имат право да индексират тарифите си, но това не е редно спрямо клиентите от социална гледна точка, смята националният омбудсман Диана Ковачева. В предаването „Денят започва“ по БНТ тя коментира, че това е поредното увеличение за две години – с над 15 процента.

Това е едно сериозно увеличение, а самите компании получават подпомагане от държавата. Те са подпомагани с компенсации за тока, таксите им към държавата са намалени наполовина, каза общественият защитник.

Смятам, че не е редно, защото доходите на хората не са се повишили и защото мобилните оператори са много сериозно подпомагани от държавата, коментира Ковачева. Тя уточни, че мобилните оператори имат право да индексират тарифите и че това е записано в общите условия по договорите. Въпросът, според нея, от социална гледна точка, е дали е редно да се прави. Клиентите на мобилните оператори са в ситуация, в която инфлацията засяга и хората, а пък техните доходи не са се повишили.

На въпрос дали има картел при мобилните оператори, Ковачева отговори, че това може да каже Комисията за защита на конкуренцията. По думите ѝ „абсолютно недопустимо и безобразно е безпомощното положение, в което се намират регулаторните органи, които трябва да следят за положението на монополите“.

БТА припомня, че Диана Ковачева сезира преди дни Комисията за защита на конкуренцията. Настоях за проверка на този въпрос – има ли съгласувани практики и има ли картел. В ситуация, в която и трите мобилни оператора вдигат с един и същи процент и по едно и също време цените на мобилните услуги, смятам, че би следвало да има такова произнасяне, допълни обмудсманът.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене