ЕКЗОТИЧНИ „ГОСТИ”! Първите жирафи в България пристигат в Гайтаниново

Хаджидимовското село Гайтаниново ще приюти единствените от десетилетия жирафи на територията на България. Идеята да докара тук екзотичните животни, и то 4 броя, е на софийската строителна фирма „Ефект Билд Лозенец“ ЕООД, която има в селото къща за гости.

Собствениците на фирмата – Николай Радев и Георге-Дан Негруц, вече са обявили инвестиционното си намерение да направят зоокът с 4 жирафа пред РИОСВ, Басейнова дирекция и кметството в Хаджидимово. Животните ще живеят до къщата за гости в специално построена сграда със застроена площ 260 кв.м. До нея ще има и сеновал с площ 100 кв.м. Сградата за обитаване на жирафите e съобразена с височината им, таванът ще е на 7 метра височина и ще се отоплява с термопомпа. Животните ще имат достатъчно място за разходка, защото къщата за гости е разположена върху площ от 20 дка, върху които има басейн, солариум и дори футболно игрище.

Въпреки че грациозните африкански животни са добре познати от филмчета, комикси и научнопопулярна литература, в България няма техни представители заради спецификата на грижите, от които се нуждаят. По тази причина жирафи са живели преди 20 г. само в Ловешкия зоопарк, но се споминали от старост. В Софийския зоопарк пък от 2 г. години говорят как ще имат и те, но без да се ангажират със срокове.

Любопитното за животните е, че спят по 5 минути на ден и обичат дългите разходки. Ядат по 40-50 кг листа на ден и се хранят по 16-20 часа в денонощието, а наведнъж поглъщат до 60 литра вода. Мъжките екземпляри достигат височина от 4,7 до почти 6 метра и тежат от 800 до 1930 кг. Жирафът живее около 30 г./Струма. Бг/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене