Якоруда с нова социална услуга в подкрепа на пенсионери и хора с увреждания

Община Якоруда започна изпълнението на проект „Грижа в дома в община Якоруда”. Стойността на проекта е 324 186, 71 лв., а неговата продължителност е 14 месеца. Безвъзмездната финансова помощ е осигурена по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027. Проектните дейности са насочени към предоставяне на мобилни интегрирани здравно-социални услуги на възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, като целта е да се подобри качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване на тези хора.

Ще бъде нает мобилен екип, които ще предоставя почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и ще извършва доставка на храна и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите) на най-малко 59 потребители от община Якоруда. Услугите ще бъдат предоставяни почасово на базата на идентифицираните нужди на лицата от целевата група за 12 месеца. Друга основна дейност е организиране и провеждане на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда и оказване на психологическа подкрепа на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.

Проектът ще спомогне за осигуряване на подходяща социална закрила, преодоляване на социалното изключване, подобряване на достъпността и за социално приобщаване чрез подобряване на достъпа до интегрирани социални услуги.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене