Министър Пулев в Мелник: Над 10.5 млн. лв. ще получат 38 фирми от Област Благоевград за технологична модернизация

Над 10.5 млн. лв. ще получат 38 фирми от Област Благоевград по първата процедура „Технологична модернизация“ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев при откриването на първия винен маршрут в България. Заедно с министъра на туризма Илин Димитров и министъра на земеделието Явор Гечев, той посети гр. Мелник, където връчиха символично първата табела за винен маршрут на кмета на Мелник Сашо Филипов и кмета на Сандански Атанас Стоянов. Производството на вино става част от нематериалното културно наследство на страната.

От Община Сандански са одобрени 5 проектни предложения за над 2 млн. лв. за „Технологична модернизация, като първите плащания към фирмите ще тръгнат в началото на март. Бюджетът по мярката е 260 млн. лв., като в момента се сключват договорите с класираните 953 фирми. По думите на министъра, по втората процедура по линия на МИР от ПВУ – за „ИКТ решения и киберсигурност“, са подадени 282 проекта за общо 5.4 млн. лв. Очаква се през март да станат ясни и всички одобрени предложения по процедурата.

„Всички тези резултати, които можем да обявим днес пред вас, са в резултат на безпрецедентната информационна кампания, която осъществихме с моя екип. Когато влязохме в кабинета на МИР, заварихме една отворена програма с едва 4 одобрени проекта. След като за 5 месеца обиколихме страната с мобилната приемна на министерството, посетихме 28 области, срещнахме се с всички областни управители, местна власт, бизнес, организации, за да ги запознаем с възможностите за кандидатстване по процедури от Плана за възстановяване и структурните фондове на ЕС, получихме над 10 200 подадени проектни предложения по двете процедури“, заяви министърът.

По думите му, сходна е била ситуацията и с европрограмите. „Когато служебният кабинет встъпи в длъжност, заварихме 0 одобрени европрограми за 0 лева финансов ресурс. В момента на лице са 10 от 10 одобрени програми за 20 млн. лв. ресурс. По линия на МИР успяхме да осигурим средства в размер на 5 млрд. лв. по двете структурни програми – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) с бюджет 3 млрд. лв. и Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация 2021-2027 (ПНИИДИТ) с бюджет 2 млрд. лв.“, каза още Пулев.

На срещата министърът обяви и отварянето на трета процедура от ПВУ – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет 200 млн. лв. „Допустимите кандидатстващи по тази мярка са микро-, малки, средни и големи предприятия. В кандидатстването може да се включи и туристическият бизнес у нас. По мярката ще се кандидатства до 15 май – стандартният двумесечен срок за кандидатстване е удължен на три месеца, тъй като интересът към нея е огромен“, каза още Пулев. Безвъзмездната помощ за ВЕИ и батериите за локално съхранение на енергия може да бъде от 75 000 лв. до 1 млн. лв., в зависимост от големината на фирмата и проекта й, като финансирането от държавата е до 50%.

По думите на министъра, Министерството на иновациите и растежа започва активно да отваря процедури и по трите направления – ПВУ, ПКИП и ПНИИДИТ. Само за следващите няколко месеца стартират мерки за бизнеса за 1.2 млрд. лв.

„Поел съм ангажимент, че по най-чистия и прозрачен начин тези средства ще се разпределят, без някаква форма на политически преференции. Сега е моментът, възползвайте се“, апелира Пулев към представители на местния бизнес на срещата.

Мелник-зарязване-министри

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене