Инфекционист предупреди кои болести се предават с целувки

По време на целувка окситоцинът, хормонът на щастието, се отделя в големи количества от задната част на хипофизната жлеза

Целуването е хубаво. Особено когато е около Свети Валентин. Но ние бързаме да развалим малко романтиката, защото устата не е най-чистото място, колкото и да следим хигиената си.

Следователно целувка с непознат човек може да бъде запомнена от вас не само като приятен спомен, но и не като най-приятната болест. Татяна Когут, специалист по инфекциозни болести в службата Doctis, изброи инфекции, които могат да бъдат заразени чрез целувки.

Според експерта по време на целувка се предават около 80 милиона бактерии. И в крайна сметка около 20% от тях са уникални, тоест всеки човек има свой личен микробиом в устата си. Ползата от целуването е, че между партньорите се обменя слюнка и се образуват антитела срещу чуждите бактерии. В известен смисъл целувките укрепват взаимно имунитета.

„Повишава се устойчивостта и устойчивостта на организма към инфекции, предавани по въздушно-капков път. Колкото по-често хората се целуват, толкова по-активна е тази имунизация и толкова по-добре се укрепва имунитетът “, каза тя.

По време на целувка окситоцинът, хормонът на щастието, се отделя в големи количества от задната част на хипофизната жлеза. Той потиска нивото на хормона на стреса кортизол, като по този начин повишава защитните сили на организма. Така че обикновено след целувка се чувстваме много по-добре и по-щастливи.

Но сега към не толкова приятното. Чрез целуването можете да заразите няколко болести. Едно от най-често срещаните заболявания е херпесният вирус.

„Проявите на това заболяване в острата фаза са познати на мнозина: малки болезнени мехури близо до устните, носа или дори вътре в устата, сърбеж и парене в засегнатата област, леко повишаване на температурата“, обясни лекарят.

Повечето хора се считат за носители на херпес, но той може да се предава само по време на период на обостряне, което може да се види – гореспоменатите везикули се отделят. Така че е по-добре да не се целувате в този момент.

С целувка също може да се предаде инфекциозна мононуклеоза. Симптомите му включват постоянна умора, възпалено гърло, висока температура, загуба на апетит и подути лимфни възли със симптоми на възпалено гърло. Можете да идентифицирате заболяването с помощта на тестове. Това заболяване се счита за по-малко заразно от херпеса, но младите хора на възраст 15-30 години са изложени на риск.

Абсолютно всички инфекции, които се разпространяват по въздушно-капков път, се предават чрез целувка. Това включва грип, COVID-19, аденовирусна инфекция и други остри респираторни вирусни инфекции.

„Въпреки това, най-вероятно инфекцията ще настъпи, преди да преминете към целувки, достатъчно е просто да сте в една и съща стая, да говорите помежду си“, заключи Когут. /jenata.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене