Митрополит Серафим положи основен камък на нов храм в с.Драката

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим положи вчера основния камък за изграждане на храм “Свето Възкресение Христово“ в село Драката, община Струмяни.

Кметът на Струмяни Емил Илиев поздрави всички присъстващи и сподели, че е изключително радостен за случването на това благоугодно дело, което e венец на желанията на местните жители, подели инициативата за строежа на църквата.

„Това е проект, който жителите на с. Драката ще оценят и с оглед на това, че в селото има много деца, които са бъдещето както на селото, така и на община Струмяни, а този храм ще даде нова надежда и вяра“, каза кметът.

Неврокопският митрополит Серафим изрази надеждата си, че строителството ще започне и ще върви безпрепиятствено. „Имаме увереност, че всичко това, доколкото от нас по човешки зависи и е възможно да стане, ще бъде направено, особено след като общината в лицето на кмета Емил Илиев, ни уверява, че имат готовност и полагат усилия да намерят всички възможни начини да се подпомогне финансово изграждането на храма.

Уверен съм, че мнозина също биха се включили със средства, с труд или всеки с каквото може да допринесе за това строителство, то да върви и да не спира. От страна на църкавата също ще се опитваме да намерим средства и да привличаме помощ, така че да няма никакви затруднения и недостиг при изграждането на храма”, каза митрополитът.

Преди малко повече от една година, на 6 февруари, владиката Серафим отслужи водосвет заедно с архиерейския наместник на Санданска духовна околия – отец Георги Танчев, и свещеници от Сандански и община Струмяни. Тогава той даде благословията си за успешното завършване на богоугодното начинание. Първата копка на новия храм пък направиха кметът на Струмяни – Емил Илиев, и кметският наместник на Драката – Йордан Николов.

„Вярваме, че ще сбъднем мечтата си, щом имаме подкрепата на Неврокопския митрополит и на кмета Емил Илиев и екипа му. Ние също ще помагаме с труд и дарения за осъществяването на нашата мечта”, твърдят жители на Драката.„Построяването на нов храм наистина е едно особено събитие в живота на всяко населено място и на хората, в чието съвремие това се случва. Жителите на селото подготвяха всичко, за да се стигне до този момент – започването на самите строителни дейности по изграждането на храма „Свето Възкресение Христово“. Един храм започва от желанието на хората, от тяхната вяра. Нашата вяра е свързана много силно с богослуженията и с освещаващото действие на Божията благодат, която приемаме в тайнствата на светата църква – светата литургия, светото кръщение, венчанието – всички онези тайнства, в които се преподава Божията благодат, която освещава човека. Така че храмовете са острови на спасението. И наистина в такъв момент човек усеща утехата от това, че стъпва на остров на спасението ако така образно можем да си го представим. И самия Христос, и много от поученията, свързани с живота на Христос и неговото слово, ни представят живота като едно бурно развълнувано море, в което ние погиваме ако няма Христос, както в случая, когато ходи по водата и подава ръката си на потъващия Апостол Петър, който поискал да отиде при него – така и ние без неговата спасяваща десница, няма да можем да се избавим от вълните на това бурно море, което е нашия живот“ – каза пред медиите Митрополит Серафим.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене