В скоро време предстои отчетно-изборната кампания в дружинките и сдруженията. Възможност за сериозен дебат по темата, реално осъзнавайки нейната важност.

Гоце Делчев сред първенците по отстреляни вълци и лисици!

Отстреляните вълци в осемте сдружения са 94, като най-добри показатели в този раздел са постиженията на ловците от сдруженията в Благоевград и Гоце Делчев, съответно с 33  и 18 броя. Добре са се справили и ловците от ЛРС – Сандански и ЛРС – Петрич с по 12 вълка.

Аналогична е картината и при отстрела на лисици: ЛРС – Благоевград с 244 и ЛРС – Гоце Делчев със 189 броя. Общият брой на отстреляни лисици за всичките осем сдружения е 660 броя.

Неравномерна е статистиката за отстрела на чакалите. За някои райони – Гоце Делчев, Разлог и Якоруда, те все още не са реална заплаха за дивеча заради липса или минимално присъствие. Тревожно е нараснала популацията на този вид в равнинните ловни полета на сдруженията в Струмяни, Сандански и Петрич. Наблюденията досега сочат, че в скоро време щетите, нанесени на дребния дивеч от чакалите, ще станат тревожно застрашителни. Това налага и специална политика по отношение на борбата с тях.

Освен административни решения често е ставало дума и за поощрително парично премиране за отстреляни хищници. Но тук въпросът вече опира до финансовата възможност на отделните сдружения. В тази посока резерви могат да се търсят и в интереса и съдействието и на държавните горски стопанства, които са реалният собственик на дивечовото богатство, пише slrb.bg.

В скоро време предстои отчетно-изборната кампания в дружинките и сдруженията. Възможност за сериозен дебат по темата, реално осъзнавайки нейната важност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене