Огняново – СПА и екохрана в прегръдката на Родопите

Хотел, къща за гости, частна квартира, хотел, къща за гости, частна квартира. Това е днес гърменското курортно селище Огняново. В селището, което е на 219 километра от столицата София, на 109 километра от областния център Благоевград и на 8 километра от град Гоце Делчев, през последните 20 години туризмът категорично измести тютюна като препитание в населеното място. Тютюневите ниви и непосилната работа на полето са само спомен за почти всички местни жители. Те отдавна захвърлиха мотиките и забравиха за бъхтенето в нивите. Сега някогашните земеделци разчитат на хотели, ресторанти, магазини, на работа в туристическия бранш, за да изкарват пари и да осигуряват препитание за семействата си.

Все повече са тези в курортното селище Огняново, които забравят за тютюна заради туризма. И това води все повече гости от страната и чужбина в курорта през всичките четири сезона. Хотелите никнат като гъби, вече са над 20, а се строят още няколко нови комплекса. В скоро време тук ще бъдат изградени и нови къщи за гости, и допълнителни туристически атракции.

Красив парк е новата придобивка на село Огняново

„Тук почти няма безработица. Само тези, на които не им се работи, не се трудят. Дори хора от съседни селища намират работа в хотели, заведения, магазини. Има глад за работна ръка”, твърди кметът Димитрия Гюрова. Минералната вода е богатството на селото, заради нея насам идват и българи, и чужденци. Изворите са с много добри лечебни свойства. Никак не е случайно, че римляните създават наблизо града Никополис ад Нестум, тъй като съчетанието на термалните извори с планина Родопите е уникално. Огняново пък се превръща в целогодишна туристическа дестинация за нашенци и чужденци. По празниците над 90% от легловата база е заета. „Дори през зимата идват много българи и чужденци, за да лекуват болежки с минералната ни вода, най-много са тези от курортите Банско и Разлог”, казват хотелиери. В последните години през лятото много гърци редуват морето с откритите минерални басейни в селището. Жители на гръцката област Драма са най-честите гости в курортното селище. посещават го, тъй като знаят за множеството минерални и лековити извори.

Местните хора отдавна са наясно, че тяхното богатство е водата. Тя дава поминък на населението. Предимството на курортното селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 15 лева на вечер в частните квартири. В някои хотели се спи само за 20-25 лева, а в цената е включена и закуска. Има и по-скъпи хотели, където нощувките стигат до 60-70 лва на човек. Доста от хотелиерите и ресторантьорите са засадили собствени оранжерии и градини, в които отглеждат екологично чисти домати, краставици, кромид, салати, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно. Цените в местните ресторанти са прилични, няма нищо общо между тези Огняново и тези в курортите Добринище и Банско. Тук се хапва доста по-евтино. Свинската пържола е между 7 и 8 лева, кюфтетата и кебапчетата са по 1,50-2,00 лева, 100 грама ракия е 4-5 лева, марковите питиета стигат до 6-7 лева. Най-скъпи са специалитетите с месо в заведенията, които стигат до 14-15 лева за порция. Клиентите са доволни, че хапват екохрани, отгледани в дворовете и оранжериите на хотелиери и ресторантьори. Предпочитат всичко, което е домашно – лютеница, кьопоолу, компоти, сиропи, сокове, сладко, ракия, вино. Защото качеството им е гарантирано. Сред любимите неща в менюто на кръчмите са засуканите с много майсторлък различни видове баници – с локум, с мед и орехи, с праз, с тиква, със сирене, че има и с пръжки. „Кеф цена няма, често гостите дават повече пари от реалната цена, защото са доволни от екохраните ни”, твърдят ресторантьори и хотелиери.

Тук се предлагат и други глезотии на туристите – басейни с минерална вода, СПА процедури – джакузи, парна баня, сауна. „Всеки иска хем да отдъхва, хем да ползва лечебната сила на нашите минерални извори. Само трябва да наблегнем повече на рекламата заедно с туристическия бранш и Община Гърмен. И да пооправим още малко малко инфраструктурата – улици и тротоари се нуждаят от ремонти”, признават местните хора.

Хотели в Огняново на изгодни цени - Grupovo.bg

В махала „Чинара“ всяка втора къща предлага стаи за гости. Сградите са измазани, подредени. Дворовете край тях са чисти и потънали в зеленина. Близостта на квартала до минерална вода води тук всеки ден мераклии да нощуват. „Трябва да ти идва отвътре да си любезен с клиентите. Да умееш да посрещаш, да търпиш гостите. И да ги накараш да дойдат отново. Това се постига с човещина и много работа“, разказват местните жители. За част от тях хотелиерството е хоби, защото се трудят я в някоя от шивашките фирми, я в големите хотели. Но не се плашат от много работа. Не спират да чистят и да подобряват условията в стаите, които дават под наем на гости. Почти всички разполагат със самостоятелна баня и тоалетна.

Мостът над река Канина, свързващ село Огняново със село Марчево и общинския център Гърмен, се ремонтира миналата година. Преди ремонта той бе еднолентов, а сега вече е с две ленти и автомобилите се движат двупосочно.

Сега вече новият мост е сигурен за преминаване. Старият бе компрометиран и затова се наложи да се ремонтира. Основите на съоръжението бяха напукани и имаше реална опасност то да рухне. Ежедневно по него преминават стотици автомобили и много пешеходци.

Село Огняново вече привлича туристи от страната и чужбина не само с минералната си вода и СПА процедури, а и с красив и зелен парк. Това бе мечта на местните хора от много години и сега тя е изпълнена. По този начин се подобрява инфраструктурата и жизнената среда на територията на селото и се създават по-благоприятни условия за отдих и развлечения на открито.

Паркът е „белият дроб“ на СПА селото, в което идват все повече гости. В зеления кът има множество алеи, хиляди цветя, десетки дръвчета и пейки, както и водно огледало. Част от фиданките се засаждат от местните жители. В района е направена детска площадка, има и маса за игра на тенис. Автоматична поливна система се грижи за зеленината на оазиса.

„Паркът е чакана дълго време придобивка и за нас, и за туристите. Защото нашето бъдеще е туризмът. Затова трябва да подобряваме непрекъснато инфраструктурата, както и да предлагаме различни атракции на нашите гости”, твърди кметът на село Огняново – Димитрия Гюрова.

Не само с нов и красив парк, но и с ремонтирана и обновена здравна служба може да се похвали СПА курортът. Сградата бе в окаяно състояние, покривът течеше. Сега вече тя е санирана, покривът е подменен изцяло, поставена е нова дограма, извършен е ремонт на помещенията в постройката. По този начин са създадени перфектни условия за работа на лекари и зъболекари, които да лекуват жителите и гостите на курортното селище.

Край курорта е древният град Никополис ад Нестум, построен в късноримската епоха от император Траян. Разположен е върху площ от 100 декара. Древното селище привлича все повече туристи. Преди време по европейски проект бяха реставрирани и консервирани кулите, крепостните стени, късноантичните терми. Монтирано бе ефектно осветление, изградена бе мрежа от алеи, за да могат туристите по-добре да възприемат обекта, построи се и амфитеатър, в който се провеждат различни фестивали и събития. Над Огняново пък са архитектурният резерват Ковачевица и село Лещен, където е запазен автентичният вид на десетки вековни къщи. Същото важи и за калдъръма в двете населени места. Живописната възрожденска архитектура в Ковачевица и Лещен води почти всеки ден туристи в тях. А основната причина за това е съхраняването на автентичните къщи и калдъръмените улички. Хората в село Огняново са благодарни на съдбата. И на минералната вода, и на красивата природа. А туризмът бавно, но сигурно оставя тютюна в историята на селото, за да стане настоящето и бъдещето на населеното място.

Източник: Вестник „ТЕЛЕГРАФ“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене