Изтича срокът за силанизация на децата

ee9afd0802bfe8a5d1a0ff9348614b5f_L

До 20 ноември родителите могат да поставят безплатно силанти на зъбите на децата си. В Пиринско родителите могат да получат информация къде зъбите на децата им ще бъдат силанизирани безплатно от регионалния координатор доктор Юлия Овнарска или на сайта на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години. В Благоевград безплатно силанти на зъбите правят д-р Юлия Овнарска, д-р Евгения Демиревска и д-р Александра Драгостинова. Кабинетите им се намират на ул. „Тодор Александров в сградата на стоматологията.

Силанизацията включва почистване с безвреден дентален гел на натрупаната плака за секунди и поставяне на предпазен слой на първите постоянни зъбки на децата, който забавя процеса на образуване на кариес.

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата в Благоевградска област предвижда всяка година да се обработват зъбите на до 20 000 деца. Очакваните резултати от реализирането на програмата са 50% от 6-годишните да нямат кариес на временните и първите постоянни зъби. Децата се подготвят предварително от стоматолозите, страхуват се, но когато самата процедура започне, разбират, че не е болезнено, а самата силанизация е кратка.

Основната причина за липсата на орална хигиена при подрастващите е заниженият контрол от страна на родителите. Според проучвания едва 25% от децата ходят редовно на зъболекар, а останалите само когато изпитат болка. Родителите, които желаят да се възползват от силанизация на зъбките на своите деца, могат да потърсят повече информация на безплатния телефон 0800 1 45 46.

Всяко четвърто дете в България до 18 години е с поне един изваден постоянен зъб, само по себе си това е вид инвалидизация, съобщи в Благоевград председателят на Български зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. По този начин се нарушава центърът на дъвкателното хранене, нарушава се подреждането на зъбите и се създават патогенни условия за увреждане на зъбодържащия апарат.

Той посочи като причини за развитието на кариеси начина на хранене, лоша устна хигиена, занижения контрол от страна на родителите, като постоянните зъби са податливи на кариеса и на неговите усложнения – пулпити, периодонтити. Тогава и лечението е по-трудно, както и предстоят повече емоции – болка в определени случаи, смята д-р Миланов.

Пред октомври в Благоевград бе представен финалът на Националната програма за профилактика на оралните заболявания, която приключва до края на годината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене