Мъж осъди община Сапарева баня, счупил си крака на заледена улица

57-годишен мъж от с. Овчарци осъди община Сапарева баня на 15 хил. лв. обезщетение, заради това, че е паднал по заледена и непочистена улица и получил тежко счупване на крака.

Освен това общината е осъдена да му плати и около 4100 лв., които той е дал за лечение и закупуване на импланти.

Решението е на Районния съд в Дупница и може да се обжалва пред Окръжния в Кюстендил.

Инцидентът е станал на 3 февруари 2022 г. по обяд. Н. Г. излязъл от дома си и вървял по тротоара на улицата към магазина в центъра на село Овчарци. Придвижвал се бавно, понеже бил навалял сняг и не бил почистен нито тротоарът, нито пътното платно. под прясната снежна покривка било заледено, вследствие непочистени улици и тротоари от предходния снеговалеж. На тротоара имало паркиран автомобил, поради което се наложило мъжът да слезе на платното за движение. Там се подхлъзнал и паднал. Двама негови съселяни му се притекли на помощ, а негов роднина с високопроходим автомобил го закарал в болница в Дупница. Лекарите преценили, че счупването е сериозно и той е закаран с линейка в столична болница.

Заради множествени счупвания на подбедрицата бил опериран, като фрактурата била репонирана и фиксирана с поставена заключваща плака и винтове. Близо 8-9 месеца се възстановявал от тежката травма, а съпругата му напуснала работа, за да се грижи за него.

Той е завел иск в съда за обезщетение за 20 хил. лв. за претърпените болки и страдания, а съдът определи за получи 15 хил. лв.

Магистратите са категорични, че улиците в рамките на населеното място, които не са част от републиканската пътна мрежа, са публична общинска собственост. Н. Г. се е движел по пътното платно поради невъзможност за преминаване по тротоара, а община не е изпълнила задълженията си по почистване на тротоара и уличното платно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене