На ръба на отчаянието! Методи Учителски от село Долна Рибница : Не е живот! Мизерия е!

Срещаме Ви с Методи Учителски от село Долна Рибница.Той живее в 150-годишна наследствена къща от родителите му,която обаче след проливните дъждове е пропаднала, половината къща я няма. Всеки момент може да се срути върху главата му докато спи някоя вечер, но за да се стигне до тук има предисторияи тя не е никак лесна и весела. Нека да я чуем и с общи усилия да помогнем на Методи.

Здравейте, Господин Учителски. От кога не сте наричан г-н Учителски?

-Отдавна, не съм го и чувал това.След като не помня наистина е било отдавна.

Да започнем историята на Вашия  иначе тежък живот от самото начало. Кажете ми кога и къде сте роден?

-Роден съм отсреща в тази къща, „избата” му казваме там. Роден съм на 3-ти Август 1959г. През 1975г.не ми се работеше на тютюна и отидах в София. Брат ми ме уреди там на работа.

Роден сте в тази къща но, тогава това е било къща, която сега не прилича на такава.

-За съжаление е така.

Учил ли сте като дете тук в селото?

-Да, 8-ми клас и в Петрич учих за сервитьор,обществена охрана.

Защо решихте да заминете за София?

-Брат ми ме помоли. Каза ми „ако искаш да те карам в София да работиш”.

Колко братя и сестри имаш ?

-Ние сме трима братя и една сестра. Остана ми само един брат .Единият ми брат почина,сестра ми почина ,майка ми и баща ми също.От диабет починаха.

Тоест само Вие и сестра Ви сте живи сега?

-Не сестра ми почина.Само аз и единият брат сме живи. Той е в София.

Мислили ли сте си някога, ако не бяхте заминали за София дали животът Ви щеше да протече по някакъв друг начин?

-Едва ли,защото бяхме бедни, сиромаси хора тук.

Какви са били Вашите родители?

– Бяха земеделци, майка ми работеше на  тютюна. На площада имаше столова и майка ми там беше готвачка. Баща ми беше кантонер по пътищата. Нямаше пари,а ние бяхме пет деца, едното още тогава беше починало.

Фамилията Учителски от къде идва? Има ли ли сте учител в рода?

-Дядо ми Костадин ,той е убит тук в селото. Турците са го застреляли.

Казахте, че сте били бедно семейство и затова сте решили да заминете за София. Когато заминахте къде отидахте и какво правихте там?

-При брат ми първо бях. Там живях, работех към пътни строежи. Аз бях малък на 16г., не ми хареса там и след това отидах в завод „България” и в периода 1976-1977работих там. През 1998г. влезнах в казарма, през 1999г.  се ожених и се върнах в София. Завърнах се в завод „България” с булката и започнахме пак там работа с нея.

Имал сте два брака.Разкажете ми нещо повече за първият брак. Къде се запознахте със съпругата Ви и кога сключихте граждански брак?

-Аз служих във военна болница Дупница. Там се запознахме с нея и решихме да се оженим.Казах и, че живея в София, тя се съгласи и дойде с мен. Имам две деца от нея.

Колко години живяхте с първата Ви съпруга?

-Живяхме 13 години.

Защо се разделихте?

-Някой я беше излъгал,че ще я води в Торонто,Канада. Брат ми возеше тогава заместник министъра на транспорта Стамен Стаменов.Тогава и казах,че някой я лъже и е невъзможно да замине. Не ме послуша и каза „детето на мен, апартамента на теб”. Отиде и след време се обади по телефона, разкайваше се,искаше да си я прибера. Човекът, който я е подлъгал е лежал в затвора за изнасилване и убийство. Не знам как я е подлъгал.

Какво стана след това?

-Ами дойде си,но мажът се беше обадил майка и да я търси.Но майка и го нагрубила.Той я е заплашил, че като излезе от затвора ще дойде и ще ни убие тримата. Но въпреки това ние се разведохме и тя заживя с него.

Интересувал ли сте се след това за нея?

-Да, интересувах се. Когато бях отпуска отидох там да видя детето, но тя не искаше да ходя и твърдеше, че той много ревнува. Въпреки това аз отидох, защото исках да си видя детето. Когато почуках на вратата тя отвори, появи се мъжът и, попита ме кой съм и какво правя там. Казах, че съм дошъл да си видя детето,покани ме да вляза вътре,обърна се към бившата ми жена с думите”Марияна, това ли е Методи?”, а тя отвърна „да той е”. Мъжът и и удари два шамара и ми каза,че я ударил, защото го е лъгала, че съм бил грозен и съм пияница, а всъщност аз на младини бях симпатичен мъж.

Разкажете ми за втория си брак. Къде срещнахте втората си съпруга и какво се случи там?

-През 1995-1996г. с брат ми отидохме в Германия. Платихме по 300 долара да ходим в Германия строители. Казаха ни да идем след месец да видим какво е положението. Мина се месец и повече и казах на брат ми ,че ще отида да видя какво се случва. Така отидох в Германия и в същото време бях пуснал апартамента си под наем. Когато отидох в Германия ме попитаха кой съм. Аз казах, че съм дал пари да дойда тук да работя и този човек започна да ме рита по стълбите надолу, това било пирамида. Завърнах се в България и втората ми съпруга дойде с брат си и неговата приятелка при мен. Казах, че работата за Германия се отлага и се налага и аз да остана да си живея в апартамента. Хареса спалнята и каза на брат си, че остава, наема беше 80лв на месец. Започнахме да се опознаваме.

Колко време бяхте заедно?

-10 години.

Имахте ли дете?

-Не, тя искаше да правим сватба, дете и семейство, но аз не пожелах.

Защо се разделихте?

-Не знам и аз какво се случи.

Методи, ти си умен човек,работлив, имал си финансови възможни. Как стигна до това положение в което се намираш?

– И аз не знам как. Ако ми беше казал някой, че ще живея такъв живот, ще се пусна по някоя кола и ще легна пред нея. Никога не съм очаквал такова нещо.

Кога се върна отново в родното си място?

– През 2006г.Аз понеже се разболях и 2006г.си дойдох тук. Хареса ми, казах си „какво да правя в София там 30-десет години”. Омръзнало ми беше. През 2007г. два пъти бях в болница в Петрич и не могат да ми открият болеста .След време ми казаха да замина за Благоевград и там ми откриха туберколоза. Три месеца бях там.

Ти как живееш в тази обстановка?

-Извинявай, но това не мога да го нарека къща. Това е една порутена постройка. Беше по здрава, но от тия дъждове се разруши повече. Не знам какво се случи,но си беше здрава.Ей там онази другата, която ще ви покажа,банкети си правехме там.

Това е стара кирпичена къща градорет. На колко години е тя?

-Ами на 150 г.сигурно. През 1871г.е строена.

Когато се запознах с теб ти ми звучеше доста отчаян и още си. Разказваш историята и усещам, че тези спомени по някакъв начин те натъжават, но може би по- тъжното е сегашното ти положение. Кажи ми какви са ти заболяванията.

-Имам диабет ,проблеми със сърцето, кръвно. Онзи ден пак кръвното ми беше 200на120. На другият ден пак ми се повиши 160на120.Не могат да ми кажат на какво се дължи.

Защо когато те попитах за твоето настоящо положение и заболяванията беше готов да се разплачеш. Какво те натъжи?

-Натъжава ме, че няма къде да живея, не знам дали изобщо някой ще ми помогне. Средства от някъде ако ми отпуснат една стаичка поне да си направя.Има хора, които ми казват да намеря материали, а те ще ми работят без пари.

Методи, ти сподели за някои от твоите заболявания, но тъй като аз седя в момента близо до теб и забелязвам, че ръцете и пръстите са ти нагноили?

-Това е от диабета. Краката ми също са така, рязаха ми петата.

Знаеш ли, че обстановката в която живееш допълнително усложнява положението ти сега. Тук нашите зрители няма как да усетят неприятната миризма,мухъла? Могат да видят само обстановката в която живееш, но не могат изцяло да я усетят.

-Еми какво да направя, къде да отида?

Обръщал ли си се към някой за помощ. Да кажеш какво е състоянието на дома ти, че си социално слаб? Ти в момента получаваш ли някаква пенсия?

-Не, свалиха ме от 60 на 40  процента. Сега трябва от Сандански да ми пратят писмо кои лекари пак да посетя.Това направо е подигравка. Аз съм с  пет болести и  поне на 60 процента да си ми я бяха оставили.

След като в момента не получаваш пенсия с какво живееш?

-Ами с 500 лв.от тези, които ми дадоха за дървата от социални грижи.

 

Те са еднократна помощ. На месец какво получаваш и с какво живееш?

-Нямам други средства. Само с с тях карах до сега и получавам на месец 54лв., с които преживявам.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене