От „Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград ще обжалват отказ за вписване на сдружението

От „Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ съобщиха, че са получили отказ за вписване, след като на 7 февруари са внесли в Агенцията по вписванията в Благоевград учредителните документи на едноименното сдружение. Ще обжалваме този отказ пред съда, се казва в съобщение, разпространено до медиите и подписано от Атанас Мазнев.

„Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ – Благоевград“ беше открит по частна инициатива в края на октомври м.г., а неотдавна витрината на клуба беше счупена и във връзка с инцидента бяха задържани четирима души. Целите на сдружението, декларирани от клуба, са: „културното общуване между народите и държавите на Балканите за мир и добросъседство, както и подкрепа на универсалните човешки права, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства“.

На 10 февруари получихме решение за отказ, което означава, че нашето сдружение получава отказ за легитимност и е извън закона, се казва в съобщението. Ние намираме, че този отказ е обоснован безпринципно. В отказа е цитиран един единствен законов текст – от Конституцията на Република България – чл. 12, ал. 2, че сдруженията на гражданите не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, което ние, както се вижда от посочените по-горе цели, не само сме спазили, но сме записали допълнително, изрично в устава, че нашето сдружение няма за цел извършването на политическа дейност. Въпреки това, ние имаме отказ за регистрация.

След запознаване с решението, намираме, че изводът, направен в това решение, че уставът на сдружението е несъвместим с националното законодателство като политически мотивиран, а не по закон, завършва съобщението.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене