Бойко Борисов с позиция за Русия

„Ако има санкции към ядрената енергетика към Русия, ние сме да ги подкрепим“, каза лидерът на ГЕРБ

Използвам случая първо да изкажем съболезнования на нашите приятели от Турция и Сирия. Разговарях с турската страна. Имат 4 нужди, за да не се изпращат неща, които не са от първа необходимост.

Имат нужда да се закупят нови одеяла, зимни палатки, портативни газови отоплители и генератори за ток, които да се изпратят в помощ на пострадалите.

Всички, които са свързани с ГЕРБ, да го организират. Това заяви извънреден брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

„Благодарение на колегите, беше приет закон, с който да се закупят два реактора IP1000, една от най-добрите технологии, за да сме построили съответната енергийна нова мощност. Ние сме по-напред от полския проект“, изтъкна Борисов.

„Ако има санкции към ядрената енергетика към Русия, ние сме да ги подкрепим. И едновременно с това – ново строителство. Това е позицията на ГЕРБ, така работи ГЕРБ“, подчерта той.

По думите на Борисов страната ни е по-напред от полския проект. „Можем да ползваме незабавно междуправителствено споразумение със САЩ, както направиха Полша, за да се определи начина за финансиране.

„Техните остри декларации и шумни тупаници на тупани пред президентството не носят нищо. Искам да ги питам: Искат ли и ние да отидем там и аз да вдигна юмрук от другата страна, както те направиха?

2 години нищо, 2 години ДБ и ПП управляваха – нищо! За 2 години къде ни вкарахте, освен в криза“, отсече той.

„Виновниците не са в президентството, виновниците са пред президентството. Ако бяхме направили евроатлантическо правителство, това щяхме да сме го направили.

Нямаше да има нито една тема. Ще идат един час там и какво – Радев ще им каже: Защо не направихте правителство, бъзльовци? Когато ние издигахме кандидати срещу Радев, да не стане президент, те отидоха и го подкрепиха“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

„Кой мисли за истинска диверсификация, не само на доставки? Още 2012 г. ние сме дали концесия на „Тотал“ и ОМВ, тогава много се смееха. Две години нищо не работеха, турците обявиха огромно находище, а румънците вече го черпят.

Говорим за стотици милиарди кубически метра газ на няколко километра от Варна, с най-добрата газопреносна мрежа, която сме изградили.

Ние имаме собствена газ и няма да сме зависими от никакви танкери“, коментира още той.

„Истински се надявам партията на промяната в един момент да не се превърне в „Да, България“. Те не искат да поемат отговорност, да има правителство. Те искат някой да тричат, да се разходят за един час и да кажат „У-у-у“.

Никой не е мечтал в България да има такава еднолична власт. Затова политическите партии трябваше да направят кабинет. Що не искахте? Сега щеше да е друг човек на Съвета.

Пак няма да има правителство, няма да има и след местните избори. Остава ни да се молим на Господ Радев да управлява разумно. Няма никакви механизми в момента срещу него. Каквото иска – това ще направи. Той си има друго разбиране, праволинеен е.

Цял ден търсите реакцията на ГЕРБ. Нашата реакция беше на президентските избори с кандидат. Какво сте се възбудили, от кое? Какво ново е казал президентът в Брюксел? Какво ви превъзбуди толкова, че искате реакция?“, попита лидерът на ГЕРБ.

„Готови сме да направим коалиция с четирите евроатлантически партии. Ако влезе и „Български възход“, стават 5. Тук въпросът е чисто евроатлантически“, заяви Борисов, припомняйки важните гласувания в парламента.

„Ако ние всички не се вразумим, а ходим да клечим пред президентството, нищо няма да се промени. Ако не искаме да има правителство, няма да идем да клечим пред президентството.

След местните избори ще има още по-голямо разделение, в общинските съвети ще е същото положение. Много малки партийки ще накланят везните в една или друга полза. И тогава ще стават най-големите далавери, защото няма да има отговорен.

Това ще е пагубно за общините. Тогава освен държавата ще съсипем и общините“, предупреди той.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене