Перник – Бермудският триъгълник на България, с най-жестоката поредица брутални убийства през последните 20 г.

Отвлечен, избягал, убит, умрял от глад или измръзване, укриващ се, та дори получил амнезия вследствие травма – какви ли не версии се въртят в Перник около мистериозното изчезване на 25-годишния Емил Боев, от когото няма никаква следа от 3 часа сутринта в петък,  27.01. Изчезва без телефон на кукерския парад “Сурва” в Перник и зарязва колата си. Оттогава никой няма контакт с него. Търсят го стотици доброволци и полицаи от цялата страна, а брат му обяви награда от 100 000 лв. за достоверна информация.

Завчера слухът, че мъж с описанието на Емил – с кафява коса, 1,80 висок и с камуфлажно яке, е бил забелязан на гробището, вля нотка надежда във фейсбук  групата „Да намерим Емо“, която се следи от 2300 души.  Много скоро обаче брат му излезе с обяснението, че за седмица лично той получил над 15 такива сигнали и най-вероятно това е някой ром, който копае гробовете – камуфлажните якета им били нещо като униформа.

Без камуфлажното яке и възрастта, случаят е буквално повторение на изчезването на 12-годишния Сашко от Перник през ноември миналата година. Детето беше в неизвестност 9 дни. И него го търсиха местните власти, полиция, жандармерия, хеликоптер, водолази, врачки и алпинисти, както и хиляди доброволци от цялата страна. ПЕРНИК БЕ БУКВАЛНО „ОБЪРНАТ С ХАСТАРА НА ГОРЕ“,

групи го издирваха в Радомир, София, по дерета, баири, запуснати къщи, изоставени кладенци  и къде ли не. Тук издирвателната операция бе ръководена от бащата на момченцето, което се оказа аутист. В един момент бяха заподозрени и таткото на Сашко, и майка му, която е някъде в чужбина и така и не се прибра, докато цяла България стискаше палци детето й да бъде открито живо, а надеждите за успешен край на общобългарската акция се топяха с всяка минута. Тогава чудото се случи – на 9-ия ден, когато вече никой не вярваше, че момченцето ще бъде намерено, и то живо, а баща му бе обявил награда от 100 000 лв., Сашко бе открит в труднодостъпна местност над Радомир. Измръзнал, мокър, поожаднял, но жив. Според лекарите по време на мистериозното си изчезване е приемал и вода, и храна. Къде ги е намирал – не е ясно. Как е оцеляло при минусовите температури през нощта – също. Заради болестта му детето не можа да даде никакво обяснение къде е било през тези 9 дни. Прокуратурата твърди, че продължава разследване дали Сашко не е насилствено държан и дали появяването му има връзка с обявената от баща му парична награда, но е малко вероятно мистерията някога да бъде разгадана.

Двата случая – на Сашко и Емо, всъщност са върхът на айсберга в черната криминална серия, която преследва от 20 години миньорския град. Тази серия, заради която Перник окончателно си заслужи прозвището „Бермудският триъгълник на България“. Славата си градът придоби с няколко изключително жестоки и брутални убийства, които могат да послужат за учебен материал на криминалистите за извратеното човешко съзнание и последиците от него.

Началото в най-новата история на миньорския град беше сложено през 2004 г., когато17-годишният Кристиян Петров от Перник разчлени тялото на връстника си Кристин Иванов и напъха частите във фризера на баба си.

Денят е десети октомври, а Кристин си е вкъщи заедно с родителите си Емилия и Емил Андонови и с брат си Илиян. В 19 ч. вечерта Кристиян позвънил на вратата на Кристин, въпреки че двамата не били приятели, а само съученици в местната гимназия, и двамата тийнейджъри отиват да играят карти в апартамента на бабата на Кристиян Росица Русимова. Жилището е необитаемо, защото бабата е на гурбет в Гърция.

Кристин повече не се прибрал вкъщи. Обезумелите от притеснение родители звънят на полицията. Кристиян е разпитан и на 11 октомври в апартамента на баба му криминалисти се натъкват на зловеща гледка – подредени найлонови пликове с вътрешни органи и месо от бедра на човек в хладилника.

САМИЯТ КРИСТИЯН, ЗАПОДОЗРЯН ЗА УБИЙСТВОТО, ВОДИ ПОЛИЦИЯТА НА МЯСТО, КЪДЕТО, ЗАРОВЕНИ НА ПЛИТКО, СА ОТКРИТИ РЪЦЕТЕ, КРАКАТА, ТОРСЪТ И ГЛАВАТА НА КРИСТИН.

Убитият Кристин е починал в страшни мъки от кръвозагуба, се твърди в експертното становище на патолога. Той е удрян с брадва, с нож му е прерязана сънната артерия и умира от кръвозагуба.

10 години по-късно вече 27-годишният касапин се нанесе с баща си в апартамента, където закла Кристин.

На 8 март 2009 г. друго драстично убийство разтресе Перник – 19-годишният Владислав Владимиров посече с брадва 15-годишния си приятел Алберто Йорданов. След като се опитал да изгори трупа, но не успял, Владислав то завил в юрган и го хвърлил в бетонна шахта.

През ноември 2011 г. 18-годишната Мирослава Николова от Перник изчезна мистериозно от дома си и 2 месеца по-късно бе намерена в околностите на града убита. Полицията задържа двама за убийството, но единият се спаси от правосъдието, като се самоуби с пистолет.

Отново през ноември, но през 2017 г., 25-годишния Робърт Величков бе убит в ранните часове на деня пред денонощен магазин в областния град. Младият мъж бе прострелян с пет куршума, единият от които контролен. Извършител на показния разстрел в центъра на Перник сe оказа 31-годишният Цветан Иванов, който първо се укри, после направи опит да се самоубие, но в крайна сметка бе задържан.

През 2018 г. в Перник психично болна закла с нож 57-годишната си майка в апартамента й.

През 2020 г. в Пернишко бе открито разчленено женско тяло в куфар. Трупът бе идентифициран като изчезналата в началото на годината Антония Венциславова, а за убийството бяха заподозрени приятелят й и неговият баща.

ЧЕРНАТА СЕРИЯ В ПЕРНИК ПРОДЪЛЖИ ПРЕЗ 2021 Г., КОГАТО 61-ГОДИШЕН ЗАСТРЕЛЯ С ЛОВНА ПУШКА 57-ГОДИШНАТА СИ СЪПРУГА И СЕ САМОУБИ. Предполагаемата причина за престъплението остана ревността.

През декември 2021 година поредно кърваво убийство потресе перничани – 53-годишният Борис Борисов застреля 43-годишния Димитър Божанов. Направи го с незаконно притежавана ловна пушка пред къщата на жертвата.

По същото време изчезна и 33-годишната Евгения Владимирова, а тялото й бе намерено разчленено във водоем край Перник – отново в куфар. Обвиняеми са съпругът й Орлин и неговият баща Пламен Владимиров, който помогнал на сина си да прикрие ужасното престъпление. 2 г. в съдебна зала се говори за убийство от ревност. Преди 2 седмици обаче майката на жертвата обяви, че мотивът всъщност били едни 90 000 лв., които двамата внесли за апартамент, но след смъртта на Евгения Орлин се отказал от жилището и парите били върнати по неговата сметка. Делото още не е приключило.

Миналата година Перник отново влезе в кримихрониката с брутално убийство – швейцарският бизнесмен Удо Ланге бе намерен в гаража на жилището му в баровскотовилно селище „Делта хил“ край пернишкото село Кладница. Задържан за убийството бе софиянецът Борислав Панев, който имал лични и служебни отношения със съпругата на Ланге. Какво ще реши съдът още е много рано да се гадае.

2023 г. едва е започнала, а Перник отново е на улицата в издирване на поредния изчезнал. И докато обикалят непроходимите местности наоколо, всички тайно се молят Емил да повтори чудото със Сашко.

2017 г.: Роми заклаха 19-годишния Денис от Перник в Англия

Черната прокоба застигна Перник чак в Англия. 19-годишният Денис Петков, популярен юноша на „Миньор 1919“, бе заклан  по време на вечерна свада с участие на български роми на Острова.

Годината е 2017, а престъплението е извършено в английско градче, където петима български роми вдигат луд скандал и с нож наръгват смъртоносно Дани. Кървавата драма се разиграла след 22 часа българско време, тъй като Денис е разговарял в този час с приятел от Перник.

Убийците са задържани веднага и предадени на английското правосъдие. Близките на футболиста обаче и до днес не могат да повярват, че него го няма.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене