Кметът на Петрич Димитър Бръчков участва в работна среща с министъра на земеделието

По инициатива на министъра на земеделието Явор Гечев се проведе работна среща между ръководствата на УО на ПРСР, ДФЗ и НСОРБ.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с изпълнението на проектите, финансирани чрез ПРСР 2014-2020, по които бенефициенти са общините, подготовката на индикативната програма за приемите по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027, с което трябва да започне усвояването на средствата от новия програмен период и предстоящото обявяване на механизма за индексиране на договорите за строителни дейности.

Предварителните разчети дават основания УО да заложи прогнозен процент за индексация на всички договори с включени инвестиционни дейности от около 15%.
За проектите по приемите, финансирани в рамките на т. нар „преходен период“, ДФЗ е създал организация предварителният контрол по документациите да продължава не повече от 30 дни, увери заместник изпълнителният директор на Фонда Ива Иванова.

Съвсем скоро ДФЗ ще предостави и предварителна информация на общините за класираните проекти, които със сигурност ще получат финансиране, за да могат да пристъпят към откриване на процедури за избор на изпълнители преди сключване на договора за безвъзмездна финансова помощ.

Изпълнителният директор на НСОРБ сподели опасенията на общините за обявяване на обществени поръчки преди яснота за одобрение на проектите, поради риск да не бъде одобрено финансирането. Допълнително препятствие е и липсата на приет държавен и общински бюджети за настоящата година, поради което общините са по-предпазливи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене