СЗО предупреди: Задава се пандемия от птичи грип

Неотдавнашното разпространение на грип H5N1, известен като птичи грип, сред бозайници трябва да се наблюдава внимателно, но рискът за хората остава нисък, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

H5N1 се разпространява сред домашни и диви птици от 25 години, но последните доклади за инфекции при норки, видри и тюлени „трябва да бъдат наблюдавани отблизо“, каза генералният директор Тедрос Адханом Гебрейесус пред репортери на виртуален брифинг.

По думите му рискът за хората остава нисък, тъй като случаите са редки, откакто грипният щам се е появил през 1996 г. „Но не можем да приемем, че това ще остане така и трябва да се подготвим за всяка промяна в статуквото“, допълни Тедрос.

Той припомни, че хората са били посъветвани да не докосват мъртви или болни диви животни и вместо това да докладват за тях на местните и националните власти, които наблюдават ситуацията. СЗО също препоръча засилване на наблюдението на места, където хората и животните си взаимодействат, предаде БТА.

„СЗО продължава да работи с производителите, за да гарантира, че при необходимост доставките на ваксини и антивирусни препарати ще бъдат налични за глобална употреба“, посочи още генералният директор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене