Подменят изцяло уличното осветление в шест села в община Дупница

Предстои цялостна подмяна на уличното осветление в шестте големи села в община Дупница, след като кметът Методи Чимев сключи официално договор с Министерството на енергетиката, съобщиха от Общината.

Министерството е програмен оператор на програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“. Община Дупница кандидатства официално по т.нар „Норвежка програма“ преди три години. Заради пандемията, временно не бяха разглеждани проекти, а впоследствие от 107-те кандидатствали общини бяха одобрени 20. Общината в Дупница е била сред резервитe и впоследствие е била одобрена казаха за БТА от Общината. Самият проект, беше презентиран в Осло от Методи Чимев през 2017 година, когато Норвегия покани 10 общини от България като доказани партньори и реализирали успешно проекти по този механизъм, припомниха от Общината. Партньор по проекта е организация от град Осло.

Договорът е на стойност 1 278 780,32 лв с ДДС, от които 110 252,29 лв. са собствено участие. Срокът за реализация на проекта е 12 месеца. Ще бъде подменено осветлението в селата Яхиново, Червен брег, Крайници, Самораново, Бистрица и Джерман с LED-осветление, като е заложена и автоматизация.

Предстои да бъде направена процедура по избор на изпълнител. С реализацията на проекта ще бъдат решени няколко основни проблема в тези най-големи села на общината – пълна осветеност на улиците в тъмните часове на денонощието, намаляване на разхода за електроенергия и поддръжка.
Според кмета Чимев, дейностите по демонтажа и смяната с новото LED-осветление ще приключат до началото на следващия зимен сезон.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене