Помощ за бездомните хора в Благоевград

На фона на рязкото застудяване приютите за бездомни са в готовност да настанят хора, които живеят на улицата.Изпадналите в беда в Благоевград се приютяват в Центъра за временно настаняване, който е с капацитет 10 души. В рамките на три месеца за тях има подсигурени подслон, храна и топли напитки.

„За момента само едно лице е настанено в центъра и можем да поемем всички случаи“, каза за Емилия Халилова, директор на дирекция „Социална и жилищна политика“. Социалният работник в центъра оказва пълна подкрепа на бездомните. Помага им за изваждане на документи, ако нямат такива, оказва съдействие за намиране на работа, записва ги за личен лекар. Допълнителни мерки за осигуряване на помощ и подслон на бездомни и бедстващи хора действат в община Благоевград. Специални екипи обхождат града и помагат на останалите без подслон.

В центъра се настаняват най-различни хора. Преобладаващата група са над 50 години, които по-трудно се реализират и на пазара на труда. Други по някакви причини са изгубили своите жилища, било то заради ипотека или пък незаконни жилища, на които им предстои събаряне. Случаите на бездомни не се увеличават през последните години. Има хора, които се занимават с просия, но те не попадат в групата на бездомните, много често повечето от тях имат и постоянни доходи.

Сигнали за бедстващи хора могат да се подават в общината и на горещия телефон.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене