Неуспешен опит за регистрация на сдружение на „репресираните македонци“

Поредният опит на самоопределящите се като македонци в Благоевград да получат регистрация се провали. Агенцията по вписванията отказа да регистрира сдружение „Дружество на репресираните македонци в България, жертви от комунистическия терор“. Отказът бе потвърден и от Окръжния съд в Благоевград с много сериозна аргументация, установи наш репортер.

Основните цели на сдружението според Устава му са „защита правата и законните интереси на македонците, репресирани по време на комунистическия режим заради тяхното македонско самосъзнание и самоопределение, както и заради дейността им в защита на правата и свободите на македонците в България“. Съдът обаче е категоричен, че „целите на сдружението могат да бъдат определени и като противоречащи на конституционно установени принципи в Република България“.

Съдия Катя Бельова пояснява, че у нас има приет Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен и Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Те създават правна рамка за реабилитиране на всички лица, вкл. и тези, които считат себе си за принадлежащи към друг етнос, различен от българския, ако са били засегнати от комунистическия режим. Целите на сдружението и средствата за постигането им не касаят защита на правата и законните интереси на репресирани лица, а са насочени към официализиране и популяризиране на етнос, който твърдят, че съществува в рамките на суверенна държава. За постигането на тези цели пък се предвиждало провеждане на чествания на исторически дати и събития чрез организирането на регионални събори на етнически принцип, което би нарушило принципите за единство на нацията и предпоставя провокирането на национална и етническа вражда.

„Целите на бъдещото сдружение в частна полза, не са в съответствие с установеното в Конституцията на Република България, тъй като „защитата на правата и свободите на македонците в България“ е дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, както и тази дейност може да разпали национална вражда и да наруши правата и свободите на гражданите на България“, категоричен е съдът.

От друга страна, посоченото в Устава средство за постигане на целите – „организиране на митинги и демонстрации“ води до извода, че това е дейност, присъща за политическа партия, което не е допустимо по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Съдът е открил и още разминавания в правомощията на Общото събрание, Управителния съвет и председателя на сдружението и отказва неговата регистрация, като решението на Окръжния съд не е окончателно и може да се обжалва.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене