В община Доспат готови за ефективни протести срещу драстичния скок на цената на водата

С писмо до областния управител на Смолян жители на община Доспат заявяват, че ще излязат на ефективни протести срещу драстичния скок на цената на водата от началото на тази година в Смолянска област. Те са изпратили подписка до общината, с която заявяват, че ако е вярно, че цената на водата скача от 2.60 лв. за 1 куб.м на 4.60 лв. за 1 куб.м от тази година, тъй като не се уведомени надлежно за подобно нещо, то те не са съгласни с подобно увеличение и ще организират протести.

„Какви са мотивите за повишаването на цената на водата за жителите на Община Доспат, при положение, че водата до всички населени места в Община Доспат достига на принципа на естествено налягане без необходимостта от помпи и други специални съоръжения, използващи електроенергия или друг вид енергия. Също така Ви уведомяваме, че трасетата на водопроводите от изворите до населените места са изкопани изцяло с доброволния труд на населението на Община Доспат в миналото“, заявяват в писмото си недоволните граждани. Те припомнят, че с решение на Общински съвет Доспат, е даден мандат на Кмета на Община Доспат за представяне на позиция на общината да не съгласува актуализиран Бизнес план и да не приеме Подробна инвестиционна програма на ВиК Смолян, в които се предвижда повишаването на цената на водата. Така Община Доспат като член на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК ЕООД-гр. Смолян, категорично се е противопоставила на повишаването на цената на водата за населението на Община Доспат, се посочва в писмото.

„Подкрепям напълно подписката на хората, водата е много скъпа, а само в селата Црънча и Бръщен тя се доставя с помпи, в останалите населени места стига до домовете по естествен път. Повечето водопроводи хората са си ги копали сами, прекарвали са всяко семейство 50 -100 метра, в същото време обслужването на мрежата от ВиК е трагично. Разкопават без да питат, без да вземат разрешение съгласно общинска наредба и да поемат гаранции. Заради това има 20-30 жалби от хората – до КЕВР, ВИК, МРРБ, Президента, Министър – председателя. Хората се жалват на селските кметове, те от своя страна докладват в общината, а от ВИК никакво внимание. Половин година стоят разкопани улици, имаше яма на ремонт на канализация в Доспат, в която цяла кола може да влезе. Общината е собственик на водопроводите и канализацията, но по закон ги даваме за стопанисване на ВиК асоциацията. От проекти на общината досега сме инвестирали към 6-7 млн. лева във водния сектор само по Програмата за селските райони. В момента за още 600 000 лева ще сменяме водопроводи. Всичко това се инвестира със средства, които не са на ВИК, те само ползват създадената мрежа и не можем да разберем откъде се вдига тази цена. Освен това капиталовата програма, която са заложили да инвестират в общините е в размер от около 30 000 лв. до 70 000 лв. на община, което е смешна работа, спрямо цената на водата, която са приели. Обясняват, че се вдига цената заради водния цикъл на Смолян, но община Доспат не е гласувала за допълнителни средства за водния цикъл, против съм да се дават тези пари, защото знам, че е за сметка на нашите общини. Даже и таксите за водоползването им плащаме от общината, а е тяхно задължение “, заяви кметът на община Доспат Елин Радев.

Припомняме, че омбудсмана Диана Ковачева се противопостави остро на драстичния скок на цената на водата в област Смолян. Кметът на община Смолян Николай Мелемов подаде жалба до Административния съд в София, с която иска отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Смолян. В нея той настоява решението да бъде обявено за незаконосъобразно, тъй като жителите на общината са персонално засегнати от него, а дружеството ще генерира и свръхпечалба от 3 млн. лв. Кметът на община Златоград Мирослав Янчев пък е отправил предложения до Председателя на Народното събрание на Република България и Министъра на финансите за намаляване или освобождаване от ставката на ДДС върху цената на куб. метър от цените за водоснабдителни и канализационни услуги, предоставяни от „ВиК“ ЕООД – Смолян. „Такова решение от страна на държавата е в състояние да балансира между възможностите на потребителите и потребностите на дружеството, без да ги конкурира и противопоставя“, заявява Янчев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене