БЧК има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турция

Българският Червен кръст има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение в Турция, регистрирано тази нощ. Това съобщиха от БЧК. БЧК е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта – походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

В готовност да отпътува за Турция е и екип за търсене и спасяване, който се състои от 12 души с пет кучета от Планинската спасителна служба на БЧК.

Българският Червен кръст е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Чрез представителите на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, БЧК е в готовност да съдейства за предоставянето на допълнителна помощ, включително и в рамките на партньорската мрежа на националните дружества от Югоизточна Европа „Съседите помагат първи“.

БЧК е солидарен с усилията на колегите си от ТЧП, чийто екипи са на терен и оказват първа помощ и психологическа подкрепа на пострадалите в засегнатите райони, набират, разпределят и предоставят хуманитарната помощ според нуждите.

Тази нощ в Турция бяха регистрирани няколко земетресения. съобщават се за десетки загинали и ранени хора.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене