Отбелязваме 151 години от рождението на Гоце Делчев, риск от провокации в Скопие

Днес се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев – български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от Османско владичество.

Властите в Северна Македония въведоха строги мерки за сигурност в Скопие заради очакваните групи от България и заканите за блокади по пътищата. Подстъпите към църквата „Свети Спас“, където са положени костите на революционера, за затворени. Опозицията и организиращи се в социалните медии граждани готвят различни прояви около църквата. Днес цветя пред саркофага ще могат да сложат само делегации и хора, които предварително са записани в МВР, а не всички граждани. Това се прави за първи път тази година.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че ще организира „геройска стража“ около църквата.

От страна на властите в Република Северна Македония цветя ще положи президентът Стево Пендаровски, а правителствена част от делегацията ще бъде водена от премиера Димитър Ковачевски, като в нея са включени още първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите, Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска.

България няма да изпрати официална делегация в Скопие. Само министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев  и заместник министърът на МВР Венцислав Катинов, както и представители на посолството на страната ни в Северна Македония ще бъдат там и ще се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, който се намира в църквата „Свети Спас“.

Министерството на външните работи вчера опроверга изказване на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, че правителството не е получило съобщение, че българска делегация ще присъства утре на честването на Гоце Делчев. МВнР обаче късно вчера съобщи, че са изпратени три ноти за пристигането на българската делегация в Скопие. Посолството ни в македонската столица е информирало официално властите в югозападната ни съседка, че официална българска делегация, начело с вицепремиера Иван Демерджиев, ще положи венец и ще отдаде почит на гроба на Гоце Делчев днес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене