Голяма мистерия с Ванга, най-близката ѝ приятелка разкрива, че…

Вангината дата в световната енциклопедия „Уикипедия“ е объркана, тъй като тя идва на бял свят не на 3 октомври, както пише там, а 31 януари през 1911 г.

Кога е родена световноизвестната пророчица Ванга. Отговорът на тази загадка остава неизвестен, но доста светлина хвърли нейната най-близка приятелка – художничката Веска Цицелкова (1925-2022), съобщава „Телеграф“.

Според нея Вангината дата в световната енциклопедия „Уикипедия“ е объркана, тъй като феноменалната жена идва на бял свят не на 3 октомври, както пише там, а 31 януари през 1911 г. Ако това е вярно, то именно в края на този месец се навършват 112 лета от рождението на Балканския Нострадамус.

„Не мога да разбера какво стана с тази дата. Започна много да се говори и с голяма доза сигурност от няколко години насам, че тя е родена през есента на 1911 г. А тя идва на 31 януари. Ние с нея си празнувахме заедно рождените дни. Защото аз съм на 30-и, а тя беше ден по-късно“, разказваше Цицелкова, която се спомина миналото лято на достолепните 97 г. Художничката бе известна като една от най-добрите гледачки на кафе не само в София, а в цяла България, а дарбата й бе открита именно от Ванга.

Предсказание

Приживе Вангелия Гущерова така и не дава отговор за своя ЧРД. По паспорт тя е записана през есента. По принцип обичала да събира приятели на маса и да пее с повод и без повод. Още тогава тя предрекла феноменално точно, че един ден за нейния рожден ден ще има спорове в България. Но според Цицелкова Ванга си е зодия Водолей, а не Везни.

Обосновава се, че тази зодия е силна, независима и е прокарала духовността в безбожната комунистическа Българя. Основателят на всемирното Бяло братство Петър Дънов е споменавал пред учениците си, че Ванга буквално е била пратеник на епохата на Водолея. Някои тълкуват думите му с това, че Ванга е зодия Водолей, което прави зимната й дата по-
меродавна от есенната.

Цицелкова разказваше още, че най-често с Ванга обичали да се гощават с кафенце, а на масата винаги имало дребни сладки с локум, баничка и кекс, но солен.

Да се напием…

„Когато и да отидех при нея, винаги пиехме кафе. Още от вратата, като ме видеше, с нейния македонски диалект викаше: „Веске, чеки да измием джезвето, да сварим кафе и да пием, че да се напием“. Понякога искаше аз да й гледам на кафе, че и тя искаше някой добра дума да й каже. Казвах й някои работи и тя казваше, че съм й познала. Всъщност тя ми каза, че имам някакви такива заложби, но далеч не като нейната велика дарба“, споделя в свое интервю Цицелкова.

Именно пред нея Ванга прави знаменателното си пророчество за мисията на държавата ни: „България е малка, една шепа земя – как да я делим? На България й е отредено да свети на небето като ярка звезда”. За Ванга се знае, че е родена в Струмица в семейството на активиста на ВМОРО Пандо Сурчев. Майка й умира, докато тя е невръстно дете.

Докато баща й е мобилизиран в Българската армия през Първата световна война, живее под надзора на съседите си. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала никакви особености. Обичала да си играе на доктор и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа.

Пандо Сурчев

През 1923 г. баща й Пандо Сурчев със семейството си отива за малко да живеят в неговото родно Ново село, тъй като в Струмица изпаднал в крайна бедност.

Там на 12-годишна възраст Ванга попада на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър (смерч) и по-късно, след дълго търсене, бива открита, затрупана с камъни и пръст в една нива. Тя губи зрението си от пясъка и камъните, с които вихрушката пълни очите й. От 1925 г. живее в дом за слепи в град Земун, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Според житието й постепенно започва да получава пророчески пристъпи. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че видяла всичко насън. Славата й нараства през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при всевиждащата и всезнаеща девойка с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.

„Тя имаше дарба, дадена й от Бог. Получава я по времето на вихрушката, която я вдига, когато е ученичка. Истината за тази история зная от баба Мария – хазяйката, при която Ванга е живяла. После Люба, сестрата на Ванга, се ожени за сина на баба Мария“, разказваше Веска Цицелкова.

Гласът

По думите й винаги един глас е съпровождал пророчицата и й е давал информация от небесата или от отвъдното. „Той й шепнеше в ухото, викни еди кой си, отвънка чака на вратата. Тя излизаше и викаше съответния човек Гошко. Понякога казваше – синът на еди кой си да влезе. И веднага се появяваше такъв
човек от тълпата, а тя нямаше откъде да го познава“, описваше Веска чудесата, на които тя също е била свидетел.

Дружката на Ванга обясняваше и как тя е лекувала: „Тя веднага познаваше диагнозата и посочваше лекаря или билката, които ще помогнат на човека. Хората с проблеми по ставите ги пращаше на кални бани в Поморие, като казваше и точно дните, след които проблемът им ще отшуми. Имаше един случай с жена, която я болеше главата. Тя беше преводачка. Попита я колко езика знае, после й каза, че е забравила един, не били четири, а пет. „От много учи глава бучи“, рече й Ванга. – „На тебе ще ти помогне аспирин“.

Заръча й да пие по половинка за определен период и всичко отшумя“, разказваше Цицелкова, като много от случаите тя описа в книгата си „На кафе с Ванга“. Треньорката по художествена гимнастика Жулиета Шишманова страдала от проблеми с костите. „Ванга я спаси. Предрече й и всички успехи с гимнастичките. Веднъж обаче какво видя, не знам, но я предупреди да внимава със самолети. А Жулиета наистина загина в самолетна катастрофа. Даже тя самата имаше такива способности – владееше нещо като астрология или нумерология. И викаше – кой ще умре днеска, а то тя умря“, разказваше изумителни неща Веска.

Среща

Според художничката срещата между Ванга и Петър Дънов не е само мит. Но на нея е присъствал и другият голям пророк на България Дядо Влайчо от село Коньово.

“Значи тя е била още в зората на кариерата си. Отива при Дънов, а на срещата идва и другият голям пророк Дядо Влайчо. Дънов тогава им казва така: „Ванге, ти ще гледаш на Влайчо, а той ще гледа на тебе“. Дядо Влайчо предсказал на Ванга, че пред къщата й ще се събира толкова много народ, че направо митинги щяло да има. Тогава не е имало чак такъв наплив, но много скоро това се случило. След това обаче Ванга му пророкувала: „Влайчо, Влайчо, ти тая нива дето я  садиш, няма ти да я ядеш, оти Господ ке те вземе“. Това също се сбъдва“.

Людмила Живкова й се жалвала от Иван Славков

По думите на Цицелкова доста често до Ванга се е допитвала Людмила Живкова – дъщерята на тогавашния първи в Народната Република – Тодор Живков. Буквално за всяко нещо принцесата на тогавашния соцблок й се обаждала по телефона или идвала лично с правителствен кортеж. „Ванга я наричаше „керко“, демек щерко. Аз също бях много близка с Людмила. Ходили сме заедно, всичко, което й каза, се сбъдна, само не видя кога ще умре.

Например каза й, че ще стане министър на културата, и като това стане, няма да се ядосва толкова с Иван Славков (мъжа на Людмила – б.р.). Предупреждаваше я с една мисъл на Жан-Жак Русо, че властта покварява абсолютната абсолют. Това е една мисъл на философа, който тогава четях и преразказвах на Ванга. Не знам защо, но й се стори удачно да й го каже малко преди Людмила да умре“, свидетелстваше Цицелкова.

Съветвала Тато през Венко Марковски

Преди 1989 г. се понася мълвата, че лично Тодор Живков се е обаждал на 31 януари за ЧРД на Ванга, но и не само. Тато бил благодарен на пророчицата, тъй като благодарение на способностите й успявал да лавира между опита му да внася технологии от Запада и стоманената прегръдка на Кремъл и СССР.

Цицелкова дава да се разбере, че пророчицата е давала информация към бившия първи, но това не е ставало лично, а чрез хора от неговия кръг. „Поетът Венко Марковски и Живков бяха неразделни приятели. Всеки ден се виждаха в Банкя. Самата Ванга идваше при Марковски поне два пъти в месеца, обикновено в неделя”, разкрива художничката.

„Венко имаше голямо уважение към моя дядо. Винаги пращаше кола да вземе мен и мъжа ми на обяда с Ванга. Той й казваше така: На това куче Джагаров
няма да му гледаш, а само на мене. Всичко, което му каза, после се сбъдна“, спомня си Веска Цицелкова.

Заедно с Никола Шипковенски тя прави първия документален филм за Ванга. В своите уникални спомени Цицелкова обяснява още, че Ванга никога не е говорила срещу властта. „Беше много разумна и умна в това отношение. Идваха много хора с идеята да я провокират, да я натопят после пред властите, но тя усещаше и им казваше така: „Аз не съм политик, мене Господ ме е изпратил да помагам за здравето на хората и за личния им живот, а не ме е изпратил да критикувам властта. Има си критици за тая работа, идете с тях говорете!“.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене