Водещи специалисти ще говорят за домашното насилие на среща в Смолян

Водещи специалисти, години наред работили с проблемите на домашно насилие, ще се срещнат с жителите на Смолянска област. „Не бъди безразличен! Говори днес, за да не замлъкне друг завинаги утре!“ е мотото, под което ще премине събитието, организирано от Първи дамски клуб за развитие на община Смолян, подкрепено от Областна дирекция на МВР и със специалното участие на тв водещата Наталия Симеонова.

„Важно е да говорим за насилието, защото в Смолянска област през 2020 г. са подадени 366 сигнала на спешния телефон 112, а издадените заповеди за защита са само 19. През 2021 година, сигналите нарастват до 386, а издадените заповеди за защита са само 41. За осемте месеца на 2022 г. сигналите са 293, а издадените заповеди само 21. Трябва да признаем, че пред обществото ни стои един основен проблем и той е, че все още се възприема насилието като „семеен” или личен проблем“, каза Елена Павлова от дамския клуб.

На срещата в НЧ „Кирил Маджаров – 1866“, в смолянския квартал Устово на 7 февруари по темата ще говорят Мария Касимова-Моасе – журналист и писател, д-р Благородна Макева, лектор и автор на редица публикации и доклади в областта на защитата от домашно насилие и заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ до 2021 г., Левена Лазарова, журналист, един от създателите на кампанията против домашното насилие; Катя Кръстанова – психолог, Фондация „Асоциация Анимус“;Д-р Росанка Венелинова, изп. д-р на Фондация „Център Надя“. Специален гост на събитието ще бъде Наталия Симеонова, телевизионен водещ на предаванията “Море от любов“, и „Предай Нататък“, която започва нов проект по болезнената тема.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене