Без категория

Добрата новина: „Благоевград -БТ“ заяви 2 паралелки специалисти за нова фабрика, която отваря през 2018г., поема обучението, стипендиите и закуските на учениците

благоевград бт

В 61 паралелки след 7-ми клас и 79 паралелки след 8-ми клас ще продължат обучението си учениците от Благоевградска област през следващата учебна го­дина, стана ясно на проведе­ното вчера заседание на ко­мисията по заетостта към Об­ластния съвет в Благоевград, която обсъди предложението на Инспектората по образо­вание до Министерството на образованието за държавния план-прием през учебната 2014/15 г. Според шефа на инспектората Огнян Соколов в сравнение с миналата го­дина осмокласниците са по- малко с 319, но до закрива­не на паралелки няма да се стига, а буфер ще станат ма­ломерните паралелки, които могат да се разкриват при 18 ученици.

Същото е положението и при завършващите 7-ми клас, които тази година ще са 2891 души – недостатъчни за заявените от училищата па­ралелки. Тук също не дости­гат деца. От години обаче в благоевградските учебни за­ведения се записват ученици от Рилското корито и Велин­град – първите атакуват Ези­ковата, Математическата гимназия и професионални­те гимназии по икономика и строителство, а велинградските ученици редовно пълнят 1-2 паралелки в Бан­ско и Разлог. Специално велинградчани буквално спас­яват бившите техникуми в двете планински общини, за­щото в Банско, където има 3 професионални гимназии и 1 СОУ, тази година 8-ми клас завършват едва 36 ученици, даде пример 0. Соколов.

Според прогнозите му, ако в двете общини и в Благоев­град не се оптимизира учи­лищната мрежа, на много места може да се стигне до самозакриване на паралел­ки. И всъщност най-реална е опасността за областния цен­тър на Пиринско, където 8-ми клас тази година завършват само 143-ма ученици /при 396 за Петрич, 262 в Гоце Делчев и 150 в Сатовча/.

С маломерните паралелки и „пришълците“ от съседните области тази година няма да се стигне до съкращаване на учители, негативът обаче ще падне върху финансирането на училищата, които се из­държат от делегиран бюджет, разчетен на 1400 лв. издръж­ка на един ученик. Така ма­ломерните паралелки ще ге­нерират значително по-нисък приход, отколкото една нор­мална паралелка от 26 деца, и не е изключено на места да се посегне на учителските заплати.

За пръв път тази година бизнесът в Благоевград заяви 2 паралелки в новата Профе­сионална техническа гимна­зия, похвали се Соколов. От „Благоевград-БТ“ поискали план-прием за две нови спе­циалности – техник по автома­тизация на непрекъснати производства /след VII кл./ и технология на машинострое­нето /след VIII кл./, и те вече са подадени като заявка в Ми­нистерството на образова­нието. Мощната фирма пред­ложила да дава стипендии на учениците, безплатни закуски, както и технически и със собс­твени кадри да обезпечи обу­чението им, след което после да ги наеме на работа. Се­риозните ангажименти към бъ­дещите среднисти, поети от холдинга, са във връзка с предстоящото строителство на втора фабрика в Благоев­град, която трябва да бъде от­крита през 2018 г. и за къде­то ще са необходими тяснос- пециализирани кадри. Жела­нието им е да обучат и кадри за фабриката на холдинга в Испания и тази, която в мо­мента строят във Виетнам, уточниха от Инспектората по образование. Поради тези ма­щаби инициативата на „Бул­гартабак холдинг“ за 2-те па­ралелки не е еднократна, а ще бъде ежегодна.

Това е вторият случай в национален мащаб, след ка­то преди няколко години ши­вашката фирма „Ролман“ зая­ви свои бъдещи специалисти в две паралелки в Гоце Дел­чев.

Запален от добрия пример на „Булгартабак холдинг“, присъстващият на срещата председател на хлебопроиз- водителите в Благоевград Пе­тър Иванов обяви, че за след­ващата учебна година ще заяви една паралелка в Про­фесионалната гимназия по текстил и облекло по хлебоп­роизводство и сладкарство, защото в Благоевград такива специалисти са кът.

В същата гимназия от та­зи учебна година за пръв път ще се предлага обучение по ресторантьорство и кетъринг. В областта ще бъдат открити още 3 нови специалности – техник по транспорта в бла­гоевградската Професионал­на гимназия, монтьор по транспортна техника в Про­фесионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев и икономика и мениджмънт в транспортната гимназия в Разлог.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене