Бежанец от Ирак: 7 месеца нито един работодател в Гоце Делчев не ми се довери

main_b

За 7 месеца не се намери нито един работодател в Гоце Делчев, който да ми се довери и да ме вземе на работа, оплака се пред ИНФОМРЕЖА 47-годишният Миасар Каасим Ихия от Ирак, който е със статут на бежанец и вече повече от половин година живее в Гоце Делчев.

„Не искам да ходя в друга държава. Само работа ми трябва, за да мога да посрещам нуждите си и да остана в този красив край завинаги. Нямам никакви претенции, мога да съм общ работник или каквото се наложи, само да е за постоянно, защото съм сам и няма на кого да разчитам, освен на двете си ръце“, сподели чужденецът.

Той се влюбил в Гоце Делчев, тъй като според него градът бил много красив и спокоен, а хората – добри и сърдечни.

„Очаквам скоро да получа и българско гражданство. Намеренията ми са да се установя трайно тук и дай, Боже, да свия и собствено семейно гнездо“, каза още Миасар.

Преди по-малко от година пристигнал в Гоце Делчев с още двама свои приятели. Те обаче заминали за Дания, а той останал в града с надежда да си намери работа и да се установи за постоянно в града.

Намерил квартира при добри хора в Гоце Делчев, които му помагали с всичко. Заминалите за Дания негови приятели пък му пращали по малко пари, с които да си плаща наема, тока и да се изхранва, но по възможно най-скромния начин.

Хора от града го викали във фирмите си за по няколко дни в месеца да им помага с каквото има нужда.

„Където и да попитам за работа, навсякъде след като разберат, че съм арабин, ми отказват, а аз не съм лош човек. Лошото мнение за арабите в България рефлектира жестоко върху такива като мен“, смята още иракчанинът.

През 2007-а година той избягал от войната в неговата държава. Оставил е там родители, шест сестри и петима братя, за които оттогава почти нищо не знае. Наскоро разбрал, че баща му вече не е между живите.

В Ирак е завършил средното си образование. Справя се с английския език – писмено и говоримо, сравнително добре.

Бил е три месеца в бежански лагер в София, но след като получил статут на бежанец, го е напуснал. Близо 6 години е живял и работил в София. След последните бежански вълни, които напълнили българската столица със сирийци, решил да напусне и да си намери по-тихо място за живеене.

„Сирийците са лоши хора, аз също се страхувам от тях. 10 000 дойдоха в България, използваха държавата и правителството да ги подслони, да ги храни и издържа. 5000 вече избягаха в Германия и на всичкото отгоре там говорят лошо за България, за да получават социални помощи без да работят. Искам да остана в Гоце Делчев. От Ирак избягах от войната, а от София – от сирийците. В моята държава войната е между мюсюлманите. Бият се за петрола шиити и сунити. Там вече няма американци. Тази война никога няма да свърши“, заяви с огорчение Миасар Ихия.

Той се надява някой от местните работодатели в Гоце Делчев да му гласува доверие и да му даде шанс да заживее като нормален български гражданин.

„Готов съм да мина през всякакви тестове и проучвания, за да получа доверието на хората в Гоце Делчев. Телефонът, на който могат да ме потърсят за работа, е 0878 303 546“, каза още иракчанинът.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене