ГНЯВ НАРОДЕН! Жителите на Сапарева баня недоволстват: Останахме без градска баня, тук блика най-горещата минерална вода в Европа, а не можем да се къпем с нея, ползват я само за печелене на пари

Жители на Сапарева баня недоволстват: „В града ни блика най-горещият минерален извор в Европа, а не можем да се къпем с това богатство, което ни е дадено от природата. Минералната вода се използва само за печелене на пари и СПА процедури“, твърдят местни жители, а причината за недоволството им е, че от Нова година има забрана външни лица да ползват къпалнята на санаториума.

Георги Ушев от Сапарева баня изрази възмущението си пред репортер на „Струма“:

„Допреди Нова година функцията на градска къпалня изпълняваше тази в санаториума. И то само половин ден – следобед. А преди обяд беше само за почиващи. И така седем дни в седмицата. Всичко си беше наред, но започна ремонт на къпалните в санаториума, който все още не е приключил. Независимо от това има възможност почиващите да я използват. Но когато отидете като външен да ползвате къпалнята, ви казват, че вече ще е само за почиващи. Искаме да разберем дали това наистина е така, защото реално Сапарева баня ще остане без градската къпалня, която беше емблема на града“, каза Георги Ушев.

Репортер на „Струма“ се свърза с представителя на санаториума Искра Капаноглу, която заяви:

„Ремонтът може да трае дълго, но едва ли и след това жителите на Сапарева баня ще бъдат допускани до къпалните, тъй като санаториумът е лечебно заведение и нямаме право да пускаме външни хора вътре“, каза бизнесдамата.

Пускането на външни хора в къпалните на санаториума е продължило с години след отдаване на градската баня на концесия през 2010 г. Първоначално цената на билетчето е била 1 лв., след това през годините се увеличава на 2 лв., 3 лв. и стига цена от 5 лв. В добри месеци в касата на санаториума са влизали около 20 000 лв. от продажба на билети за къпалнята, коментират местните.

Занапред жителите на Сапарева баня, ако искат да ползват минералната вода, ще трябва да плащат по 12 лв. за кабинка, в която има само душ и един стол, и по 20 лв. за вана в градската баня, голяма част от която е превърната в СПА център.

Както „Струма“ писа, през 2010 г., когато кмет бе Сашо Иванов, минералната баня беше отдадена на концесия за 30 години, като концесионерът се задължаваше да плаща по 28 000 лв. годишно концесионна такса. Тогава беше обявено, че пенсионерите и инвалидите с ТЕЛК решение ще се къпят безплатно два дни в месеца, а за останалите жители на общината ще има намаление на цената за ползване на вани и кабинки.

Още при първата предизборна кампания на Калин Гелев, който вече е втори мандат кмет на община Сапарева баня, той пък обеща да построи обществена баня с минерална вода на метри от Гейзера, в която цените да са достъпни за жителите на общината. И досега това не се е случило…

Градската баня беше емблемата на града с интересна архитектура. След отдаването й на концесия обещанията на концесионера да запази фасадата на сградата не бяха спазени. Градската баня беше разрушена, а на нейно място се построи нова, почти цялата от стъкло. Никой от управниците и от институциите не реагира. Едва ли някой ще реагира и сега на протеста ни, коментират жители на Сапарева баня.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене