Ученици и пенсионери с по-евтини абонаментни карти за градския транспорт в Благоевград

След министерското постановление за намаляване на транспортните разходи за учащи и пенсионери, от днес абонаментната карта за ученици и студенти за всички градски линии в Благоевград ще струва 20 лв., вместо досегашните 32 лв., а за пенсионери 30 лв., вместо 39. За децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Намаленията са съобразени с ПМС– 40 % на пенсионерите и 70% на учениците от цената на редовната карта. За да се възползват от тях на децата трябва да бъдат издадени превозни карти – карта за безплатно пътуване.

„До момента беше за деца от 0 до 7 години, от днес нататък от 0 до 10 години. Това безплатно пътуване ще се осъществява с т.нар. превозен документ. Или карта за градския транспорт, или билет с нулева стойност за междуселищния транспорт. По наредба и закон трябва да се отиде до съответната автогара в страната с копие на акта за раждане на детето, въз основа на което се издава едногодишна абонаментна карта. За деца от 0 до 7 години остава същото изискване – само с акт за раждане, а за деца от 7 до 10 години родителите трябва да представят актуална снимка на детето, която се поставя на картата. Безплатното пътуване на децата до 10 години и намаленията на абонаментните карти за ученици, студенти и пенсионери е в сила до края на календарната година“ – каза Марио Богданов, собственик на превозваческа фирма в областния център.

Доколко субсидията ще компенсира разликата между реалната цена на превозния документ и намалената? „ През последните две години няма как превозвачите да сме недоволни от отношението на държавата към нас. Компенсират, субсидират – не 100%, но ние изпълняваме обществен превоз на пътници. Има определена част в рамките на 15-20%, която е за наша сметка, но това е поносимо“ – уточни Марио Богданов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене