Румен Гашаров е носителят на Националната награда за живопис

Румен Гашаров е носителят на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора. Церемонията се проведе в художествената галерия в Кюстендил. Връчването на наградата става традиционно на 1 февруари, в деня на рождението на Майстора.

„Радва ме големият интерес, който моята изложба събуди сред младата публика. Навярно картините ми не са само отражение на миналото, а имат значение и днес. Благодаря за наградата“, бяха първите думи на отличения автор, веднага след обявяването му от председателя на Съюза на Българските художници Любен Генов.

Гашаров получи парична премия от общината в Кюстендил, Министерството на културата и СБХ, в общ размер от 8 хиляди лева, и статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев. Награден посмъртно с националната награда днес беше и Румен Жеков.

През тази година номинираните за престижното отличие бяха и Богдан Александров, Валентин Дончевски, Красимир Русев и Николай Тодоров.

Традиционно в галерията в Кюстендил днес беше открита и изложба на миналогодишния носител на приза – Атанас Парушев.

Участниците в отбелязването на 141-вата годишнина от рождението на Майстора посетиха днес и къщата му – музей в с. Шишковци, община Кюстендил.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене