Събитията посветени на 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски, организирани от Югозападния университет, ще се проведат под патронажа на Българския патриарх Неофит

През 2023 г. се навършват 230 години от рождението на големия български просветител, църковен деец, художник, преводач и писател Неофит Рилски. Неговата народополезна дейност е тясно свързана с цялостния културен възход на българската нация. Той е една от онези значими фигури, които запалиха искрата към модерно образование и културен възход през епохата на Възраждането.

За отбелязването на тази важна годишнина Югозападният университет „Неофит Рилски“, съвместно с Неврокопската света митрополия и Рилския манастир, е инициатор за учредяването на обществен инициативен комитет, в който участие ще вземат различни институции и научни дейци.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде Патрон на обществения инициативен комитет за честванията по отбелязване на 230-годишнината от рождението на големия възрожденски деятел.

Програмата включва серия от научни, издателски и популяризаторски инициативи, между които провеждане на национална научна конференция, издаване на сборници, учредяване на студентска стипендия, организиране на изложба, изготвяне на документален филм и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене