Connect with us

Култура

Директорът на Ансамбъл „Пирин” Данислав Кехайов: Пазете българските традиции, защото само така ще успеем да се самосъхраним като нация и народ

Published

on

ансамбъл Пирин-Благоевград

Пазете българските традиции, защото само така ще успеем да се самосъхраним като нация и народ. Това каза Данислав Кехайов, директор на състава. „Във всеки един ден, час и минута, всеки един от артистите на Ансамбъл „Пирин” е будител, особено в днешното време на световна глобализация, време, в което имаме най- много нужда до подчертаем своя национален дух и идентичност, да заявим гордо пред света „ние сме България”. Аз смятам, че артистите в Ансамбъл „Пирин” го правят съвсем достойно”, каза още Кехайов. По думите му, през последните години, българската народна музика беше размита от кича, който се предлагаше. „Има една стара сентенция, на един велик стар китайски философ Конфуций, който казва „Ако искаш да разбереш един народ как се управлява и накъде върви, вслушай се в музиката му”. Това напълно е валидно за всеки един народ”, каза още директорът на Ансамбъл „Пирин”. По думите му, в последно време в България се усеща един подем, възвръщане към по- ценностните неща, както в живота, така и в изкуството, като особено това се усеща във фолклора. Повече млади хора започват да се заслушват и да се замислят, слушайки или гледайки изпълнение на фолклорни изпълнители, защото в тях е кодирана една дълбока философия и в песните и в музиката. „Ние сега имаме от това най- много нужда. Забелязал съм, че все повече българи обръщат лице към фолклора. Аз лично смятам, че това е единствената най- адекватна форма за запазване на нашата идентичност”, коментира още Кехайов.
Лора КАЛЧЕВА/www.focus-news.net

Култура

Логодажките баби влязоха в интерактивната кулинарна карта на България

Published

on

Тарана и домашна юфка приготвят по автентична рецепта бабите от благоевградското село Логодаж. Повечето от тях не са чували за италианската паста, но са убедени, че рецептите им по нищо не отстъпват на известните световни кулинарни шедьоври.

 

„Собрали сме се тука комшийките, па и тия, родата, дойдоа от Селище да ни помогнат, оти много намалееме. Отсявам брашното и забърквам тарана – млекце, вода, брашно и солчица. В това време, като се свърши по нивите всичко – нямаш картофи за вадене, нямаш боб и царевица за бране, и се започва зимовището. Рецептата за тарана я знам от мама и баба и сме бъркали, те сега съм я забъркала, сега ке тура тая жена да я извърти, оти ми се додея на мене. Изморувам се, вари се, може и с млеко, ако нема млеко, защото е забръкана с млеко… и с водичка, па некой я ядат сос захар, друг със сирене, трети с извара. Моят мъж, Бог да го прости, тураше колко тарана, толкова извара“, разказва на автентичен диалект пред „Агро ТВ” Веселинка Бойчева.

Дафинка Бойчева разказва: „По това време на годината вече всичко е прибрано и остава да се направят зимнините. Само преди дни пекохме чушки, правихме лютеници. Защото до Димитровден трябва всичко да е прибрано по мазетата и както самите жени казват – пенсиите са ни малки, но мазетата са ни пълни. Не ни е страх от зимата. Преди година учени от БАН дойдоха, направихме снимки с видеозапис и с тези ястия. Логодаж влезе в интерактивна кулинарна езикова карта на България и всеки, който има желание, може да я види. Картата все още се изготвя от други региони, но за Благоевградска община е включен само Логодаж с три традиционни ястия. Това са зелник, пърженица с чушки и урда, не извара, а урда, и голделия – десерт с тиква и с прясно мляко.в.Струма

pirinsko.com

 

Continue Reading

Култура

Баба Илинка Узунова от Баничан удари 90 –те, от НЧ „Възраждане“ й връчиха грамота „Почитен член“, а родата и приятели спретнаха незабравим празник

Published

on

90 годишен юбилей отпразнува баба Илинка Узунова от гоцеделчевското село Баничан, която е с голям принос към читалищната дейност в селото за опазване и предаване на много песни и стари обичаи.

Дъщерите й, внуците, правнуците и поколения от нейния род също са станали през годините приемници на уменията и знанията на възрастната жена, които те също  пазят и ще предават на бъдещите поколения на Баничан.

По случай 90-я рожден ден на баба Илинка, нейните дъщери,  внуци и правнуци организираха истински празник и заедно с роднини и приятели отпразнуваха подобаващо юбилея ѝ.

Особен дял в празненството имаха самодейците от  НЧ ,, Възраждане ‘’. Те връчиха на баба Илинка заслужена грамота, с която я направиха „Почитен член“ на НЧ“ Възраждане“ село Баничан.

Своята признателност, почит и поздравления към рожденичката, самодейците изразиха и с кратка програма от стари Баничански песни като й пожелаха да бъде жива и здрава още дълги години, и да се радва и на пра-пра внуци.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ