Градът: Идва зима, уважаема община

зимно почистване

Смразяваща новина доле­тя тези дни северно от ГрадЪ. Метеоролози в Европа прогнозирали, че настояща­та зима ще е най-студената от 1000 години насам. Сега, не че искам да блесна със завиден интелект, но съм склонна да предло­жа известни насоки за размисъл на об­щината във връзка с предстоящата кли­матична аномалия. Както е известно на нещастния ни на­род, родните власти винаги се изненад­ват от зимата. Защо това е така, отговор нямам. Всички сме учили по „Роден край“, че България е страна с умерен климат, в която има 4 сезона. Вярно, че напоследък два от тях – про­летта и есента, кокетно са се свили в последния четвър­тък на април и октомври, но по отношение на лятото и зи­мата съществени промени не са настъпили. И ако вярваме на метеоролозите от Европа, тази зима се очертава да из­чезнем като вид, което всъщ­ност е доста примамлива перспектива, но да не бъдем лоши пророци.

Така че – какво можем да очакваме, когато изненадва­що някоя ноемврийска сутрин България и в частност Гоце Делчев бъдат връхлетени от Зима?

Преди всичко, нека уточ­ним какво е Зима. Това есезонът след есента, в който пускат парното, идва грип, претака се зелето, затварят прохода Троян-Кърнаре, а не­щастниците, които ходят на работа с автобус 3, трябва да си пробият път до спирката в неделя, за да го хванат в по­неделник.

Какво се случва през този сезон?

На първо място – мно­го е вероятно да завали сняг. Снегът е нещо, дето се сипе от небето през зима­та и в нормалните държави предизвиква радост, а у нас предизвиква фрактура на до­лните крайници, задръства­не и политическа криза.

Имаме ли основания да смятаме, че и у нас ще дойде Зима?

Да. Вярно, че не сме Владивосток, но за справка – зима имаше и миналата година, както и преди десет години, по спомени на баба ми в ней­ното детство също е валял сняг, да не говорим, че и дет­ските песнички са отредили подобаващо място на това енигматично атмосферно яв­ление:

„Тихо се сипе първият сняг, галено щипе бузките пак. Где е на двора старият пън? Снежко затрупа всичко навън.“

От това по-со­лидно дока­зателство за наличието на Зима по нашите ширини аз не мога да открия, така че учтиво моля общините и фирмите за почистване да си го препишат и наизустят.

Защо е необхо­димо да се под­готвим по-отрано за Зимата?

Защото нормалните хора и държави – а сред тях има и такива, открили колелото, тока и радиото – правят така и не виждам основателна причина ние да се отклоня­ваме от разумния им подход.

Как да се подготвим за Зи­мата?

Не съм запозната отблизо с взаимоотношенията „община – метеоролози – фирми за почистване“, но ето няколко насоки към кметовете:

Не разчитайте на народни поверия от типа „въртят ме коленете“. И аз така пред­виждам времето, но все пак отговарям само за себе си, а не за цялата държава. Под­държайте връзка с Емо Чолаков и като ви каже, че в полунощ ще нахлуе ниска слоеста облачност, строявайте снего­рините. В края на краищата, никой не е длъжен да ходи с лопата и търнокоп в джоба и да копа пъртини до припа­дък.

Когато Снежко затрупа всичко навън, не стойте като стария пън, а се погрижете фирмите да изринат снега и от кварталните улици, и да хвърлят две-три кила пясък . Колкото и да е странно, хо­рата са привързани към гле­зените си и ги предпочитат цели.

Ангажирайте някой и друг катаджия да се разгрява по ключовите кръстовища из града сутрин и вечер. Орга­нът на властта ще отнесе всеобщата народна омраза, ще предотврати смъртта на милиони нервни клет­ки, а може би и на известен брой хора. Не се оправда­вайте с неизвестното. Защото е смешно докато светът се опитва да прати хора на Марс (където, между друго­то, също има зима), да пред­сказва земетресения и да се свърже с извънземен разум (поради липса на земен), вие да се правите на Шаро, да тръскате тревожно глава и да питате „Как е възможно? Що е това?!?“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене