ЕКСКЛУЗИВНО! Иван Караилиев кметът на с. Попови ливади: Незаконните офроуд състезания съсипват селото ни, има риск за фатални инциденти!

Климатът в село Попови ливади е уникален, не е случайно, че отдавна тук идват болни хора да се лекуват. Други го правят, за да си отдъхнат, да се насладят на тишината и спокойствието, на красивата природа. Да се заредят с позитивна енергия. Но напоследък тишината се атакува с шумни дрифтове и офроуд състезания. Има вечери, когато в центъра на курортното селище се събират над 100 любители на адреналина и превръщат в ад нощите на жители и гости на Попови ливади. За този набиращ все по-голяма скорост проблем разговаряме днес с кметския наместник на селото – Иван Караилиев, който се грижи за реда и в село Добротино.

Г-н Караилиев, откога е проблемът с организирането на офроуд състезания в село Попови ливади?

-Аз съм кметски наместник тук от 6 години. През последните 1-2 години се случват тези неща, които тормозят и притесняват местните хора. В селото идват десетки предимно млади хора, които правят някакви опасни демонстрации на своите шофьорски умения. Става въпрос за дрифт – въртят колите, правят си офроуд състезания. Веднага след падането на първия сняг в Попови ливади преди няколко дни дойдоха над 100 коли в центъра на селото ни.

Откъде и по кое време идват тези хора, за да си спретват тези надпревари?

-Прави впечатление, че не са само жители на община Гоце Делчев, идват и от съседните общини Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Пристигат чак от Сандански, за да си спретнат офроуд състезание. Правят го винаги в тъмната част на денонощието. Не по-рано от 21:00 часа, а понякога и посред нощите. Събират се в центъра на населеното място, на ливадите,           където провеждаме традиционния събор за Илинденско-Преображенското въстание. И тогава става страшно, реват двигатели, шумът не дава сън на хората, които имат имоти наблизо. А участниците в дрифтовете не се трогват, те си правят кефа, снимат се, качват си снимките във фейсбук.

Има ли риск от тези неправомерни действия за жителите и гостите на курортното селище?

Риск винаги има, защото това са мощни, скъпи и бързи коли. Насам идват туристи, ние се опитваме да правим пързалки за децата на ливадите, но офроуд състезанията ги съсипват, правят окромни кратери в земята. Тревата е буквално изкоренена в гоеми участъци от зелените ни площи. Може да се стигне до тежки пътни инциденти, защото всичко става по тъмно. А дрифтовете се организират понякога и на улиците в селото. Преди два дни един младеж се заби в стълб със своята кола „Фолксваген”. Наложи са Пътна помощ да сваля возилото към града. Кара се с висока скорост, това няма как да не е опасно.

Как противодействате на тези действия, които превръщат селото в трасе за офроуд състезания?

Няма как сами да се справим. Нито аз имам правомощия, нито екополицаите към Община Гоце Делчев. Ние дежурим често и през нощта, но можем само да подадем сигнал в полицията. Пуснах докладна още през декември в полицията в града. Искаме да има полицейско присъствие тук. И в момента има полицейски патрул в селото. Това стряска любителите на дрифта и офроуд надпреварите, не смеят да идват. Но истината е, че тези патрули не са денонощно в Попови ливади, все пак има и много други населени места, няма как да са само при нас. Най-важното е, че виждам желание в органите на реда да се справят с този проблем.

Получавате ли подкрепа в тази битка от Община Гоце Делчев?

-Винаги разчитаме на общинското ръководство. Там са наясно, че джипове и високопроходими автомобили са превърнали курортното селище в терен за надпревари. Рискованите маневри застрашават живота и на жителите на селото, увреждат пътната инфраструктура, частни и общински имоти.  Заради тези набези кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, издаде нарочна заповед. С нея градоначалникът забранява организирането или участието в нерегламентирани състезания по пътната инфраструктура или извън нея, както и използването на пътната инфраструктура за други цели извън нейното предназначение – превоз на хора и товари. В заповедта се забранява още извършването, организирането или участието в демонстрационни маневри, групово управление, форсиране на място на двигатели.

Ще се справите ли с тези набези на млади хора, които търсят адреналин, но може да се стигне и до фатални инциденти?

-Правим всичко, което е по силите ни. Вече общите ни усилия – на мен, на местните хора, на Община Гоце Делчев, на полицията, дават резултат. Надявам се този положителен ефект да продължи и занапред. Защото курортното селище трябва да привлича туристи като им осигуряваме отлични условия за отдих и релакс. А това няма как да се получи, ако продължат тези офроуд състезания, които много често не дават на жители и гости на Попови ливади да мигнат през нощта. Призовавам и всички граждани, които станат свидетели на офроуд състезания и дрифтове, да подават своевременно сигнал на телефон 112, на дежурния в Община Гоце Делчев или на мен. За да спрем заедно тези неканени гости в селото ни. Преди да е станала някоя голяма беля и да загубим човешки живот при тези рисковани автоманеври в центъра на селото ни.

Офроуд-Попови ливади

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене