Проф. Константинов с апокалиптична изборна прогноза: Лоши неща ще се случат

Световни шампиони сме по брой избори за една година. Спечелихме много важно първо място. Да им дойде малко акъл на политиците, каза математикът

„Информационно обслужване“ може да поеме 6-7 избора годишно, колкото има. Партиите обаче не е хубаво да издевателстват върху българския народ, защото може да му писне и да предприеме по-груби мерки. Това коментира пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов. 

По думите му никой няма да спечели или да загуби от това дали има район „чужбина“, защото всички гласове накрая се взимат, слагат се в една кутия и се казва коя партия колко мандата ще има.

„Видин би трябвало да има три мандата, но това не е сериозен повод за разговор“, посочи той.

„Българската политическа класа няма да приеме този бонус 50 мандата, както в Гърция. Предишните избори бяха спечелени от ГЕРБ, но сега, ако втората и шестата партия се обединят, може да спечелят вота. Подобни разговори се водят в кафенетата.

С технически средства не може да се решава политическа криза. Тя може да се реши с политически средства. Като едно крайно политическо средство е политически преврат. Мисля, че сме далеч от там, но трябва да го имаме наум, защото в България е имало доста преврати. Имало е някои хора, които са участвали във всички преврати, забележителни превратаджии“, припомни експертът.

„В момента втората и шестата сила имат 73 мандата, а ГЕРБ – 67. По същата логика при втория мандат ПП можеха да предложат кабинет, но не го направиха.

Няма никакво значение колко мандата има по райони, от чужбина. Зависи как ще гласуват хората. И как партиите ще решат да излязат от тази патова ситуация предвид това, което ни чака“, каза още проф. Константинов.

Ако се запази тази ситуация, с някои хора ще се случат лоши неща. В момента има голяма заплаха пред Европа и света, а в същото време ние поставяме рекорди по избори. Световни шампиони сме по брой избори за една година. Спечелихме много важно първо място. Да им дойде малко акъл“, отсече математикът.

Той коментира и референдумите, които „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ организират.

„В момента е много по-нисък прагът един референдум да бъде успешен. Референдумът на ИТН има нулев шанс да мине, защото няма кой да им свика Велико народно събрание за промяна в конституционния ред, а именно преминаване към президентска република. Няма да стане! Това говорене единствено ще донесе гласове за ИТН.

Българският народ е достатъчно изплашен, но референдумът за еврото няма да има положителен резултат. Това е опасно, защото на народно допитване се подлага нещо, което коренно противоречи на досегашния курс на страната.

Но самите политици трябва да имат предвид, че ако продължават да се държат по този безобразен начин, ще направят възможни и такива решения“, каза още математикът.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене