Валентин Чамбов: Дърва за огрев има предостатъчно

Министерството на земеделието гарантира, че никой български гражданин няма да е на студено през зимните месеци. Дърва за огрев има достатъчно. В момента дори има излишък. Това каза зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Той заяви, че тази година са дадени 160% спрямо предходната година дърва за огрев, макар че зимата не е по-студена от предишните, нито повече граждани са се върнали към този начин за отопление. „Гражданите се презапасиха, опасявайки се, че цените на суровините ще станат високи. Те станаха по-високи след войната. Дървесината поскъпна в рамките на 10-15%. На свободния пазар увеличението е доста по-голямо. На моменти имаше двойно повишение на цените, защото големите заводи започнаха да изкупуват суровина за производството на много високи цени. Това изкриви пазара и за населението не останаха дърва, които да бъдат реализирани на евтини или нормални цени. Цената към летния период ескалира, но с разговори, с изваждане на допълнителни обеми дървесина се справихме с този кризисен момент “, посочи Чамбов.

Той бе категоричен, че дърва за огрев има предостатъчно.

На първо място е задължение на общините да осигурят дървата, но само 15-16 общини успяват изцяло да задоволят нуждите на населението, поясни той. Около 50 общини успяват да осигурят суровина за местното население, допълни Чамбов. Около 150-160 общини имат гори, от които могат извадят обем, но той е недостатъчен, което налага Държавното горско стопанство да извади дървесина от държавните горски територии, поясни Чамбов.

През месец август бе въведена три месечна забрана за износ на дървесина, обясни зам.-министърът. Той допълни, че изнесеното количество дървесина е под 1%.

След месец – два отново ще приканим населението да започне да се ориентира към закупуване на дърва за огрев, защото по-често това се случва през месеците септември, октомври и ноември, поясни Чамбов. Той кача, че е по-добре сега да се купят, защото има излишък и цените са по-ниски. По-добре е дървесината да изсъхне, защото така е по-ефективно изгарянето и се отделя по-малко количество фини прахови частици при горенето, посочи той.

Ще има списъци в общините, те ще бъдат предоставени в горските стопанства, обясни Чамбов. Има дървесина в достатъчно обеми, подчерта отново той.

По повод твърдението, че се подготвя текст в Закона за горите, с който се разрешава строителство в горски масиви, зам.-министърът каза, че не е виждал такива текстове. Той уточни, че строителството и в момента е разрешено при определени критерии.

Чамбов каза, че показателите, които отчитат сочат, че българските гори трайно нарастват и по площ и по запас. „Здравословното им състояние им е добро. Страховете и внушенията на някои неправителствени организации са тенденциозни и не се базират на факти“, бе категоричен той.

В Закона за лова и дивеча няма да има забраната за дърводобива, каза зам.-министърът. Той посочи, че за дивите животни не е проблем дърводобива.

България е популярна ловна дестинация, каза Чамбов. Има увеличение популацията на чакали, посочи той.

Той поясни, че Законът е категоричен, че след отстрел рогата трябва да се регистрират до един месец. Намерените рога също трябва да бъдат регистрирани, каза Чамбов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене